Bouwmeester keurt zeil af en krijgt een ander

Marit Bouwmeester deed maandag, na haar eerste training, wat ze noodzakelijk achtte. De Friese wereldkampioene koos na een kritische kijk voor een ander zeil op de haar toegewezen Laser Radial. Het vorige week al toegewezen zeildoek kende naar de smaak van de Nederlandse zeilster en haar coach, de Brit Mark Littlejohn, te veel plooien.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

LONDEN - De beoordelende technici van de Laserfabriek waren het dra met het tweetal eens. Het spul kon worden geruild voor beter materiaal. Dinsdag wilde Bouwmeester gaan testen, maar windstilte hield haar aan de kant, aldus de woordvoerder van de Nederlandse zeilploeg in Weymouth, Simon Keijzer.

Dat Bouwmeester pas zes dagen na de toewijzing van haar materiaal - vorige week dinsdag leverde de Engelse fabriek boot, mast en zeil - een protest aantekende, had te maken met de rustpauze die is ingelast. 'De boel heeft hier stilgelegen. Maandag heeft Marit pas voor het eerst gevaren met haar nieuwe boot', aldus Keijzer.

De Nederlandse zeilers waren de voorbije maanden bij voortduring in Weymouth, waar het team zelfs een eigen huis bewoont. Maar de laatste weken is de verkenning gestaakt. De meesten zijn thuis, om de batterij op te laden en zich niet te snel te hoeven gaan concentreren op het evenement.

In Weymouth vertoeven op dit moment slechts plankzeiler Dorian van Rijsselberge, Laserzeiler Rutger van Schaardenburg en Marit Bouwmeester. De acht overige Nederlandse zeilers arriveren later. De olympische regatta begint zondag, met voor Nederland aan de start de Finnzeiler Pieter-Jan Postma en de Elliott met de vrouwen Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien de Koning.

Het vervangen van het zeil van de Laser Radial van Bouwmeester was een kleine rimpel in de voorbereiding. Keijzer: 'Het IOC of het racecomité gaat hier niet over. Het is gewoon de Engelse fabriek. Die heeft hier een paar technici. Marit heeft haar zeil ingeleverd bij hun kantoortje. Toen ze er kwam, was dat nog op slot. Maar even later waren ze het erover eens dat Marit gelijk had met haar klacht. En is het zeil vervangen.'

De Friezin, die maandag voor het eerst het water op moet voor haar olympische competitie van elf wedstrijden, zal het zeil slechts aan een korte test onderwerpen. Een zeil gaat op zijn hoogst twintig uur in topconditie mee. Daarna verslapt het doek. Daarom wordt er niet uitputtend getest met het nieuwe materiaal.

Bouwmeester, vorige week in de Volkskrant, over de toewijzing van materiaal: 'Weet je, hoe vaker je ermee vaart, hoe slapper het wordt. En hoe sneller een mast krom wordt. Je vaart je zeil hooguit twee dagen in. Hangt ervan af hoe hard het waait. Je zoekt naar medium-condities. Van zachte wind leer je niks. Met harde wind rekt de boel te veel uit.'

De Nederlandse geldt sinds haar wereldtitel van Perth, vorig jaar december, als de grote favoriet voor de Olympische Spelen. Ze werd in de gezaghebbende voorspelling van het Amerikaanse magazine Sports Illustrated op nummer één geplaatst in de Laser Radial, voor de Belgische Evi van Acker en de Britse Alison Young.

Bouwmeester is in Engeland voor een deel ook bekend als de vriendin van Ben Ainslie, de zeillegende van dat land. Hij won al drie olympische gouden medailles op rij, een in de Laser, twee in de Finn, en is van plan het record van de Deen Paul Elvström (vier titels) te evenaren.

Hij is zo torenhoog favoriet dat een ingezette euro op hem slechts een dubbeltje opbrengt als hij wint. Ainslie, vorig jaar bij de WK na een vechtpartij op een mediaboot gediskwalificeerd, zegt te balen van al dat ophemelen van zijn kwaliteiten. Dit voorjaar eiste hij zijn wereldtitel Finn al weer op.

undefined

Meer over