Bouwbedrijf afgekeurd; Utrecht stelt nieuwe prostitutiezone noodgedwongen uit

De opening van een nieuw te bouwen prostitutiezone in Utrecht die het oude Zandpad moet vervangen, is zeker met een jaar uitgesteld tot in 2018. De door de gemeente Utrecht uitverkoren bouwer BeJa uit Hoogeveen is niet door de Bibob-screening gekomen, zo maakte Utrecht donderdag bekend.

Charlotte Huisman
Een prostituee aan het werk in een van de prostitutieboten aan het Zandpad. De boten werden in 2013 gesloten, vanwege signalen van mensenhandel. Beeld anp
Een prostituee aan het werk in een van de prostitutieboten aan het Zandpad. De boten werden in 2013 gesloten, vanwege signalen van mensenhandel.Beeld anp

In juli had Utrecht Beja de opdracht gegund om 162 nieuwe peeskamers te bouwen, vlakbij de plek van de woonbotenprostitutiezone die in 2013 werd gesloten, het zogenoemde Zandpad. Voorwaarde was dat de bouwer nog zou worden getoetst op grond van de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob).

Uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is 'van een ernstige mate van gevaar dat in of met de onroerende zaken waarop de vastgoedtransactie betrekking heeft mede strafbare feiten zullen worden gepleegd', aldus de gemeente.

Op basis van de Wet Bibob kan sprake zijn van een ernstige mate van gevaar, een mindere mate van gevaar of geen (gebleken) gevaar. In dit geval is aldus sprake van de hoogste gevaar-categorie.

'We zijn zeer teleurgesteld, maar willen dit oordeel niet negeren. Vooral voor de sekswerkers en de exploitanten die in Utrecht aan het werk willen, is dit een domper', reageert de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. 'Vooraf was uit niets gebleken dat er iets niet in de haak was met deze bouwer. Maar de onderzoekers van Bibob hebben toegang tot meer bronnen.'

Hoofdpijndossier

Utrecht gaat nu op zoek naar een nieuwe bouwer, wat een aanzienlijke vertraging oplevert. Het is de zoveelste tegenslag in wat een hoofdpijndossier is geworden voor het Utrechtse stadsbestuur.

De toenmalige Utrechtse burgemeester Wolfsen sloot in 2013 alle prostitutieramen aan het Zandpad vanwege signalen van mensenhandel. De toenmalige exploitant Wegra was destijds zowel eigenaar van de woonarken als de exploitant van de prostitutieruimtes erin.

De gemeente besloot om een nieuwe 'schone' en 'transparante' prostitutiezone op te bouwen. Dat bleek lastiger dan gedacht. In 2014 haakten de vier benaderde bouwers af, omdat ze het project te risicovol vonden.

Daarop begon de gemeente een openbare biedingsprocedure om een investeerder te vinden. Daarin telde de ruimtelijke kwaliteit van het plan voor 20 procent mee, 30 procent of de bouwer het hele project in een keer kan neerzetten, en voor 50 procent het bod op de grondpacht.

Hoge huurprijzen

De uitverkoren bouwer Beja werd verkozen omdat die het hoogste bod op de grond had gedaan. Exploitanten die met de bouwers uit Hoogeveen hadden gesproken, omschreven hen als 'vriendelijk'. Wel haakten enkele gegadigden voor peeskamers af, omdat ze de huurprijs die Beja vroeg te hoog vonden.

Hun hoop is dat de nieuwe bouwer lagere huurprijzen vraagt. Dit zou mogelijk de ideële non-profit-vastgoedorganisatie Non Nobis kunnen zijn, die de bieding van Beja had verloren.

Op de ruimtelijke kwaliteit van het plan scoorden zij even goed, maar zij boden het minimale bedrag voor de grond. De organisatie zegt een lagere huurprijs voor de vrouwen te kunnen realiseren, omdat de organisatie geen winstoogmerk heeft.

Meer over