Nieuws

Bouw Groningse stikstoffabriek opnieuw vertraagd, gevolgen voor gasvoorraad onzeker

De bouw van een stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek heeft verdere vertraging opgelopen. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Ondanks mogelijke gevolgen voor de leveringszekerheid wil de staatssecretaris de gaswinning in Groningen niet verhogen.

Anna de Haas
De Groningse stikstoffabriek van Gasunie in aanbouw. Beeld Harry Cock
De Groningse stikstoffabriek van Gasunie in aanbouw.Beeld Harry Cock

De stikstofinstallatie die wordt gebouwd door Gasunie is bedoeld om buitenlands gas geschikt te maken voor Nederlands gebruik. In januari bleek al dat oplevering, die gepland stond in het eerste kwartaal van 2022, door de coronapandemie drie maanden was vertraagd. Nu die oplevering nog zeker tot september op zich laat wachten, moet volgens het gasbedrijf dit jaar circa 1,2 miljard extra kubieke meter gas worden gewonnen in Groningen.

Toch stelt staatssecretaris Vijlbrief in de Kamerbrief dat de gaswinning in Groningen niet zal worden verhoogd. Hij wil eerst meer te weten komen over oorzaak van de vertraging en samen met Gasunie de mogelijkheden bespreken om de fabriek toch sneller af te bouwen. Ook laat Vijlbrief weten dat hij zijn ongenoegen wil uiten over de vertraagde oplevering. ‘Ik vind dit, zeker na de eerdere vertraging, moeilijk te accepteren’, schrijft de staatssecretaris.

Gas van Groningse kwaliteit

Voor staatssecretaris Vijlbrief, en de Groningers, kan bouw niet snel genoeg worden afgerond. De stikstofinstallatie in Zuidbroek is dé troef van het kabinet om de Groningse gaswinning zo snel mogelijk te kunnen staken. Door het buitenlandse gas – met een hoger percentage methaan – met stikstof te mengen ontstaat er gas van ‘Groningse kwaliteit’. Eenmaal in gebruik kan er in Zuidbroek zo per jaar 10 miljard kuub geïmporteerd gas worden omgezet voor Nederlandse huishoudens.

Daarmee zou de Groningse gaskraan verder dicht kunnen, van 7,8 naar 3,9 miljard kubieke meter gas per jaar. Maar demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok stelde na de eerdere bouwvertraging bij de stikstoffabriek in januari al dat er dit jaar alsnog 7,6 miljard kuub Gronings gas nodig is. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij de provincie. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken (PvdA) noemde het kabinetsplan ‘een klap in het gezicht’ van Groningers.

Wat de impact van de verdere vertraging is, blijft vooralsnog onzeker. De Tweede Kamer zal later verder geïnformeerd worden over de gevolgen, schrijft Vijlbrief. De staatssecretaris stelt in ieder geval te willen vasthouden aan zijn eerdere belofte om dit jaar maximaal 4,5 miljard kuub gas te winnen in Groningen.

Meer over