NieuwsDesi Bouterse

Bouterse reageert: ‘We blijven binnen de wet’

‘We blijven binnen wet- en regelgeving. We respecteren alles en iedereen. Politiek moet met politiek worden beantwoord.’ Met die woorden reageerde de Surinaamse president Desi Bouterse zondagochtend op zijn veroordeling tot twintig jaar cel.

Desi Bouterse. Beeld EPA
Desi Bouterse.Beeld EPA

‘Het gaat hoe het spel gespeeld wordt, als we maar binnen recht en wet blijven’, reageerde Bouterse zondagochtend op een persconferentie in Colakreek. Hij bleef naar eigen zeggen met opzet wat algemeen in zijn antwoorden, op aanraden van zijn advocaat.

Afgelopen vrijdag werd de president tot twintig jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982. Hij toonde zich niet verrast door die veroordeling: ‘Het politieke spel wordt zo openlijk gespeeld, dus het was duidelijk wat er zou komen.’

Kort voor de persconferentie landde de president op de luchthaven van Paramaribo na een staatsbezoek aan China. Op het vliegveld werd hij enthousiast onthaald door een grote menigte van naar schatting 1.500 mensen. Al zingend en met vlaggen wapperend stonden de aanhangers hem buiten op te wachten bij de aankomsthal. ‘We want Bouta’, schreeuwden ze luidkeels. Bouterse reageerde dankbaar: ‘Ik geloof niet dat er andere organisaties zijn die leden hebben met zoveel liefde voor hun organisatie’.

De aanhangers van de president trokken naar de luchthaven na een oproep van de Nationale Democratisch Partij, de politieke partij van Bouterse, om hem te verwelkomen. Uren voor zijn aankomst stond er al een flinke file op de weg richting het vliegveld. De NDP had ongeveer 70 bussen geregeld waarmee de leden naar het vliegveld zijn vervoerd. Ook ministers en hoge ambtenaren zouden massaal gehoor hebben gegeven aan de oproep.

De krijgsraad in Paramaribo veroordeelde de 74-jarige Bouterse vrijdag onverwachts tot 20 jaar voor zijn rol in de Decembermoorden in 1982. Destijds werden vijftien politieke tegenstanders vermoord. Er is geen onmiddellijke gevangenneming bevolen. Bouterses advocaat heeft al gezegd hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak.

Binnen de partij van Bouterse leeft het gevoel dat het proces wordt geregisseerd door Nederland. Zo verwees de ondervoorzitter zondag naar een uitspraak die premier Mark Rutte vrijdag deed nog vóór de krijgsraad het vonnis tegen de oud-legerleider had uitgesproken. Rutte zei dat ‘Bouterse zich gewoon moet verantwoorden voor wat hij daar gedaan heeft’.

Nadat de krijgsraad uitspraak had gedaan, schaarden vijf landen zich achter de reactie van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken), dat het vonnis tegen Bouterse moet worden gerespecteerd. Diplomaten van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittannië en Verenigde Staten noemden het ‘cruciaal’ dat het slotvonnis wordt uitgevoerd.

Meer over