Bouterse 'juicht' in stilte na blunder Brunswijk

Voor oud-rebellenleider Ronny Brunswijk, die volop campagne voert voor het Surinaamse presidentschap, dreigen de verkiezingen van 25 mei een fiasco te worden door een kapitale blunder bij het indienen van de kandidatenlijst.

Brunswijk is een cruciale coalitiepartner van president Venetiaan. De lachende derde kan oud-bevelhebber en presidentskandidaat Desi Bouterse worden, die net als Brunswijk strijd levert om de stemmen van de bewoners van het binnenland.

‘Potentieel rampzalig’, noemde Brunswijks partij ABOP maandag de dreigende uitsluiting in drie kiesdistricten van de belangrijke marronpartijen, verenigd in de A-combinatie. Door het te laat indienen, vrijdag, van de kandidatenlijsten, dreigt een flink zetelverliesvoor Brunswijk cum suis.

Het drama rond A-Combinatie, dat Suriname sinds het weekeinde in zijn greep houdt, kan verstrekkende gevolgen hebben. Zonder de 5 zetels van de marrons kan de regeringscoalitie Nieuw Front een meerderheid in het parlement (51 zetels) wel vergeten.

Lippen op elkaar

De Megacombinatie, Bouterses coalitieblok dat het goed doet in de peilingen, houdt sinds maandag de lippen stijf op elkaar. Mogelijk is dat om te voorkomen dat ze al te triomfantelijk overkomt. ‘We hebben uit tactische overwegingen een persstilte afgekondigd’, zegt campagneleider Ramon Abrahams.

Hoewel de drie marronpartijen ruimschoots van tevoren wisten dat ze hun kandidatenlijsten vrijdagmiddag voor drie uur moesten hebben ingeleverd, voltrok zich een debacle. In twee kiesdistricten (Paramaribo en Wanica) werd nog even gewacht – tegen de kiesregels in – maar ook daar arriveerden de marronpolitici te laat. In het district Para gingen de deuren op tijd dicht.

Een ‘computerstoring’ en technische problemen bij het invullen van de lijsten zouden, aldus A-Combinatie, de oorzaak zijn geweest van de vertraging. ‘Overmacht’, constateren de partijen, die in de drie kiesdistricten alsnog willen worden toegelaten.

Mogelijk ligt ook geruzie tussen Brunswijk en de twee andere marronleiders, Caprino Alendy (BEP) en Paul Abena (Seeka), ten grondslag aan de blunder. De ABOP sprak maandag van ‘interne strubbelingen’. Brunswijk weigert echter te bevestigen of de hoge plaats op de lijst van zijn vertrouwelinge Alice Amafo, die moest aftreden als minister omdat ze staatsgeld gebruikte om haar verjaardag te vieren, oorzaak is van de onenigheid.

Pikant

Pikant is dat president Venetiaan zover ging om, na overleg met een van de marronleiders, telefonisch bij de voorzitters van de drie stembureaus aan te dringen op toelating van de kandidatenlijsten.

Volgens Venetiaan was het slechts een ‘advies’. Maar zijn optreden werd gehekeld door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Voorzitter Jennifer van Dijk-Silos, die Venetiaan bemoeienis verwijt, belde de stembureaus juist op om erop te wijzen dat de kiesregels nageleefd moesten worden.

Ook de voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau, Lothar Boksteen, vindt dat het staatshoofd de regels heeft overtreden.

De A-Combinatie deed maandag een dringend beroep op Boksteen om ‘coulance’ te tonen. ‘Het zou democratisch gesproken rampzalig zijn om een belangrijk deel van de bevolking uit te sluiten van de verkiezingen’, aldus de partij.

De enige bij wie de marronpolitici in beroep kunnen gaan als ze nul op het rekest krijgen, is Venetiaan.

Desi Bouterse (ANP)
Meer over