Bouterse: ik laat me niet afleiden

De Surinaamse oud-legerleider Desi Bouterse heeft zijn politieke tegenstanders zaterdag ervan beschuldigd de recente onthullingen over zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982 te misbruiken voor de verkiezingen van 25 mei....

Het was de eerste keer dat de voormalige bevelhebber reageerde op het uitlekken van het onderzoeksdossier van het Openbaar Ministerie naar de executie op 8 december 1982 van vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime in Fort Zeelandia, afgelopen week in de Volkskrant.

Diverse oud-lijfwachten en militairen hadden tijdens het vier jaar durende onderzoek verklaard dat Bouterse tijdens de moorden wel degelijk in het fort aanwezig was. Het is voor het eerst sinds 1982 dat oud-militairen dit onder ede durfden te zeggen voor een Surinaamse onderzoeksrechter. Nadat het gerechtelijk onderzoek in december werd afgesloten, kregen Bouterse en 25 andere medestanders te horen dat ze door de krijgsraad zullen worden vervolgd voor moord.

'In de media wordt de laatste tijd veel gezegd en geschreven', reageerde Bouterse zaterdag op een verkiezingsbijeenkomst even buiten Paramaribo. 'En als de verkiezingen voor de deur staan, dan gaat alles natuurlijk weer over 8 december.' Hij zei dat hij zich niet zal laten afleiden door de onthullingen en door het proces dat tegen hem wordt voorbereid. 'Ik laat mij niet van de ingeslagen weg afslaan. Het politieke werk is belangrijk. Daar focus ik mij op. De mensen die zich met het proces moeten bezighouden, doen hun werk. Maar ik heb ook het mijne te doen.'

Ook in zijn partij NDP willen maar weinigen reageren op de uitgelekte getuigenverklaringen. 'Wat de kranten willen schrijven is prima, maar wij houden ons bezig met de verkiezingen', zegt NDP-secretaris Ramon Abrahams. 'De rest is bijzaak.' De getuigenverklaringen komen Bouterse niet gunstig uit. Zeker nu uit een peiling blijkt dat een flink deel van de kiezers zijn presidentskandidatuur niet ziet zitten. In het grootste kiesdistrict Paramaribo vindt 54 procent zijn NDP-kandidatuur 'bezwaarlijk'.

De NDP zat tot voor kort juist in lift, ten koste van het Nieuw Front van president Venetiaan. Oud-president Jules Wijdenbosch, die in 2000 massaal werd weggestemd, gooit nu de hoogste ogen in alle vijf de kiesdistricten waar onderzoeksinstituut Idos de stemming peilde. In Paramaribo geeft 39,8 procent de voorkeur aan Wijdenbosch, 34,8 procent steunt Venetiaan en 17,6 procent kiest voor Bouterse.

Het OM verklaarde naar aanleiding van het uitlekken van het dossier dat alle processtukken van het decemberonderzoek veilig zijn opgeborgen. Minister Gilds van Justitie zorgde voor extra beveiliging. Tijdens het gerechtelijk onderzoek werd onder andere ingebroken bij Gilds en rechter-commissaris Albert Ramnewash.

Meer over