Bouterse haalt fel uit naar ambassadeur VS

De Surinaamse president Desi Bouterse, wiens omstreden zoon Dino vastzit in de VS, heeft ongewoon hard uitgehaald naar Washington. Bouterse beschuldigde de VS dinsdag van 'inmenging' in Suriname. Ook dreigde hij de Amerikaanse ambassadeur het land uit te zetten.

AMSTERDAM - De onverwachte uitval is een nieuwe aanwijzing dat de relatie met de VS, een belangrijke bondgenoot van Suriname, verslechtert. De voor drugshandel en terrorisme gearresteerde Dino is door justititie in New York bestempeld als 'een direct gevaar voor de veiligheid van de VS'. Volgende week begint zijn proces.


Bouterses aanval werd direct veroordeeld door de Nieuw Front-oppositie. 'Eerst was Nederland de vijand, nu is het de VS', zegt vicevoorzitter van het parlement Ruth Wijdenbosch telefonisch vanuit Paramaribo. 'Dit is niet goed voor onze betrekkingen met Amerika, die altijd uitstekend waren.'


De ex-legerleider deed zijn aanval bij de herdenking van de sergeantscoup van 1980. 'Jullie hebben geen idee wat iemand aan het bekokstoven is', hield Bouterse de aanwezigen voor. Zonder de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania bij naam te noemen, sprak hij van een 'vrijpostige ambassadeur'. Deze zou 'er alles aan doen om de verkiezingen niet door te laten gaan omdat hun favoriete presidentskandidaat nog niet gereed is'. In mei 2015 zijn er parlementsverkiezingen. Bouterse dreigde met uitwijzing als de ambassadeur de zaak niet kan uitleggen.


Anania sprak vorige week voorzitter Jennifer van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau over de organisatie van de verkiezingen en bezocht het ministerie van Binnenlandse Zaken. 'Ik heb mijn verbazing uitgesproken dat hij zo vroeg belangstelling toont voor de voorbereidingen', zegt Van Dijk-Silos. 'Dat blijft vreemd. De president heeft zo te zien nog meer informatie, gezien zijn uitspraken.' Bouterse bekritiseerde de VS in meer bedekte termen na de arrestatie van Dino in augustus.


Nieuw Front-parlementariër Mahinderkoemar Jogi denkt dat Bouterse met zijn aanval zijn Venezolaanse collega Maduro wil steunen. Deze wees vorige week drie Amerikaanse diplomaten uit wegens 'inmenging'. Jogi: 'Maar de ambassadeur heeft niets verkeerds gedaan. Hij wil zich informeren over de situatie. Dat doet hier iedere ambassadeur.' Wijdenbosch: 'Wij leven niet in een dictatuur. De Amerikaanse ambassadeur mag praten met wie hij wil.'

Meer over