Bouten en moeren die over het scherm spatten

Op zondagmiddag vertoont de BBC het programma Robot Wars, een extreem gewelddadige competitie waarbij de deelnemers hun zelfgebouwde vechtmachines in de strijd gooien....

Zo maakt het van doorgewinterde nerds regelrechte macho-helden. Eindelijk gerechtigheid dus. En het is natuurlijk lekker veilig om te genieten van geweld dat geen echte slachtoffers maakt. Niet bloed maar bouten, moeren en stukken staal spatten over het scherm. Al is het begrip slachtoffer natuurlijk relatief. De 7-jarige zoon van een goede vriend barstte in huilen uit bij de aanblik van de arena. 'Geen gevoel? Hoe zou jij het vinden als er zo op je werd ingehakt?' Voor de jonge generatie is de computer wellicht meer dan een instrument.

Een ander aspect van Robot Wars is de aanstekelijkheid ervan. Op de een of andere manier veroorzaakt het de drang om ook zelf zo'n ding te gaan bouwen. Ik zeg tegen mezelf dat die drang te vergelijken is met het effect dat een etalage vol modelspoorbanen op me heeft, ik zou er graag een willen maar heb geen flauw idee wat ik er mee zou moeten doen. Die logica houdt echter slechts even stand, de drang blijft knagen en de enige reden dat ik nog niet aan het knutselen ben geslagen is dat ik over twee linkerhanden beschik die amper een conservenblikje open kunnen krijgen zonder onbedoeld de keuken van een nieuwe huisstijl te voorzien. Laat staan dat ze een vechtmachine kunnen bouwen. Het zou me vermoedelijk alleen maar mijn eigen ledematen kosten.

Een mogelijk alternatief wordt geboden door Lego. Deze speelgoedfabrikant heeft recent Lego Mind Storms op de markt gebracht, bouwsels die geprogrammeerd kunnen worden met behulp van je pc en vervolgens taken uitvoeren. Als het goed is, tenminste. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een robotje te maken die de planten water geeft. Om maar een eenvoudig voorbeeld te noemen. Lego dacht dat het speelgoed aan zou slaan bij leergierige tieners maar in de praktijk bleek de klantenkring vooral te bestaan uit volwassenen. De fabrikant heeft daarop stante pede de marketing aangepast. De website slaat nu een andere toon aan met voorbeelden van praktische 'toepassingen' die door de enthousiaste gebruikers ontwikkeld zijn. Zo is er het voorbeeld van een robot die antwoord geeft op de prangende vraag of het lichtje van de koelkast uitgaat als de deur gesloten wordt. Een ander ontwerp is uitgerust met een zaklamp en bewegingsdetector en bedoeld om inbrekers de stuipen op het lijf te jagen. Kortom duidelijk maatschappelijk relevante vraagstukken. En dat is immers precies wat een modelspoorbaan ontbeert. Lego is bovendien slim bezig op Internet. Zo worden er regelmatig nieuwe 'bouwopdrachten' gepubliceerd en modelwedstrijden gehouden.

Alleen: Ik heb geen plantjes, de inbrekers die niet schrikken van mijn inbraakbeveiliging doen dat zeker niet van een zaklamp en het lampje van mijn koelkast is al jaren stuk. Dus doe ik niet meer dan af en toe de website van Mind Storms www.legomindstorms.com bezoeken, meestal na het zien van Robot Wars. En ik vraag me af of het mogelijk zou zijn om een robot te bouwen met twee rechterhanden. Bij wijze van compensatie.

Meer over