Botsing onbemande shuttles door menselijke fout

De aanrijding tussen twee onbemande shuttels, dinsdag in Rotterdam, is het gevolg geweest van een menselijke fout. Bij de botsing raakten de twee computergestuurde en onbemande voertuigen zwaar beschadigd....

Volgens exploitant Connexxion volgde op een storing in het communicatiesysteem tussen de centrale computer en de shuttles een foutieve menselijke handeling waardoor de aanrijding kon gebeuren. Wie voor de fout verantwoordelijk is, is nog bekend.

In de shuttles, die heen en weer rijden tussen metrostation Kralingse Zoom in Rotterdam en bedrijventerrein Rivium in Capelle aan den IJssel, zaten tijdens de bosting geen passagiers.

Volgens Connnexxion is het passagiersgedeelte in tact gebleven bij de bosting. De klap is opgevangen door het bumpersysteem, het chassis en de carrosserie, aldus het vervoersbedrijf vrijdag.

Voorafgaande aan het ongeval stond bij de brug waar de botsing plaatsvond, een shuttle stil. Het voertuig was automatisch stilgezet omdat het niet kon ‘communiceren’ met de centrale computer. Omdat de shuttle de brug blokkeerde en er aan weerszijden twee andere shuttles stonden te wachten, is deze naar een volgende halte gestuurd.

Vervolgens werd door menselijk handelen de brug aan beide zijden vrijgegeven. Omdat de remweg tussen beide elkaar tegemoet rijdende shuttles te kort was, kon het ingebouwde detectiesysteem voor obstakels niet voorkomen dat de twee botsten.

Connexxion gaat de software van het computersysteem zo aanpassen dat de menselijke fout niet meer kan worden gemaakt. Bovendien gaat de vervoerder opnieuw testen met vier voertuigen.

De Parkshuttle, waarvoor premier Balkenende vorige week donderdag het startsein gaf, zal dit jaar niet meer rijden. Connexxion heeft busjes ingezet. Of het bedrijf een schadeclaim gaat indienen bij de softwareleverancier, kon een woordvoerder niet zeggen. ‘We weten niet wie er in de controlekamer de foutieve handeling heeft verricht. Eerst gaan we rustig naar een oplossing zoeken.’

Meer over