Boterham met kaas wint van Montignac

Drie wetenschappers heeft H. van de Kamp - de uitgever van de Nederlandse Montignacboeken - opgetrommeld in het Haagse Hotel Des Indes....

Intussen zit de uitgever met de brokken. Hij verkoopt door 'die berichten in de media' aanmerkelijk minder boeken dan voorheen en ziet het aantal Montignac-aanhangers sterk afnemen. Van de 7 procent van de Nederlanders die volgens peilingen van bureau Intomart de laatste jaren een poging ondernamen, houdt nog maar 2 procent (300 duizend) vol.

'Nog 550 duizend mensen', schat de uitgever het concrete aantal zelf in. Van de Kamp: 'Dat het minder wordt, is geen probleem. Het is iets dat ik constateer. De hype is voorbij.'

Dat klopt. Speciale Montignac-menu's zijn in restaurants alweer van de kaart verdwenen. Montignac-dieetgroepjes stromen leeg en volgens diëtiste J. Gerrits uit Nijmegen is het 'nu even rustig op dieet-gebied, tot het moment dat iemand anders opstaat, met wéér een ander dieet'. Gerrits leidde anderhalf jaar geleden nog zeven Montignac-groepjes. Daar is er niet één meer van over.

Zou het helpen om drie deskundigen te laten uitleggen dat strikte naleving van het dieet heus heel gezond is? Gerrits: 'Dat is niet echt het probleem. Natuurlijk kan het gezond zijn. Maar voor leken blijkt het ingewikkeld. Die kunnen er de mist mee ingaan. Er zijn mensen die vetten en koolhydraten scheiden maar dan wel grote hoeveelheden verzadigde vetten zoals spek blijven eten. Dan zien ze hun cholesterolgehalte stijgen en dan schrikken ze. Of ze missen hun bier, hun aardappelen en hun boterham met kaas. Einde dieet. Wat nu populair is? Ik krijg veel vragen over het appel-azijndieet.'

De uitgever legt zich er nog niet bij neer. Binnenkort verschijnt een tweede versie van de Montignac-bijbel Ik ben slank want ik eet. Van de Kamp: 'Zelfde verhaal, simpeler gebracht.'

Meer over