Bosz' Ajax moet al meteen heel goed draaien

Als coach instappen bij een topclub met een tweede plaats in de eredivisie op zak heeft iets masochistisch. Er is weinig tijd om te wennen en om aan het team te boetseren. En met de voorronde voor de Champions League in aantocht ligt de druk er meteen al vol op.

Trainer Peter Bosz (links) legt zijn spelers uit hoe hij wil spelen. Rechts John Veltman. Beeld ANP
Trainer Peter Bosz (links) legt zijn spelers uit hoe hij wil spelen. Rechts John Veltman.Beeld ANP

Statistisch gezien is de kans op een vroege kater 90 procent: negen van de laatste tien keer vloog een Nederlandse club uit de bocht op deze steeds bonkiger omweg naar het miljoenenbal.

En Peter Bosz, de nieuwe coach van Ajax, dat vanavond thuis tegen PAOK Saloniki een eerste stap richting Champions League hoopt te zetten, is dan ook nog naar Amsterdam gehaald als de man die het attractieve voetbal in de Arena moet terugbrengen.

De 52-jarige Apeldoorner heet extremer in zijn aanvallende opvattingen te zijn dan voorganger Frank de Boer. Al hoorde je ook De Boer vaak oreren over 'vroeg druk zetten', 'zo snel mogelijk de bal veroveren' en 'vlot, goed combinatievoetbal'; typisch Bosz-jargon.

Al met al lukte dat De Boer te weinig bij Ajax. Nee, dan Bosz' Heracles of Vitesse: dat swingde de pan uit. Al is dat natuurlijk voor een deel schijn. Boszploegen werden vaak beter naarmate het seizoen vorderde; in de bouwfase hingen ze nog heerlijk onder de radar.

Bosz weet wat druk is, hij was voetballer en technisch manager bij Feyenoord, de club met misschien wel het meest scheefgegroeide verwachtingspatroon.

Ajax is veel rijker dan Feyenoord ooit was. Al had het liever anders gezien, het kan de Champions League-startpremie van ruim 12 miljoen euro missen. Dankzij De Boer vooral, die jonge spelers kansen gaf, ze vaak beter maakte en drie keer de Champions League bereikte door de landstitel te veroveren.

Maar een jaar geleden ging het gruwelijk mis in de eerste voorronde tegen Rapid Wien. Een club, qua status vergelijkbaar met PAOK Saloniki, al heeft laatstgenoemde club een veel fanatieker publiek - dat zal Ajax tijdens de return over een week wel merken.

Bosz is een slimme man, die 'bouwtijd' zal hebben bedongen bij de Ajax-directie. Signalen die daarvan blijk geven is dat EK-ganger Milik niet vroeger hoefde terug te komen van vakantie. Ajax start daarom waarschijnlijk met de 19-jarige Colombiaanse nieuwkomer Mateo Cassierra in de spits.

Ook centrumverdediger Davinson Sánchez, eveneens uit Colombia, sluit pas later aan. Wel kwam er een ervaren Duitse verdediger bij, maar deze Heiko Westermann wordt vooral gezien als aankoop voor de breedte.

In de voorbereidingsweken verloor Ajax almaar, het ontbrak aan samenhang stootkracht en scherpte. Het zorgwekkendst: de vorig seizoen nog zo solide defensie stapelde kinderlijke fout op blunder.

De directie gaf geen kik. Ook het gemoed van Bosz is nog allesbehalve gebroken. 'Heerlijk dat we gaan beginnen', sprak hij gisteren goedgeluimd. En later: 'Waar ik angst voor heb? Ik heb geen angst.'

Negatieve dynamiek

Ajax mist naast Milik en Sánchez ook Riechedly Bazoer (geblesseerd) en Nemanja Gudelj (geschorst). Maar Bosz prees de progressie van de laatste weken. 'Ik vond het tegen AA Gent al beter gaan en het eerste halfuur tegen Olympique Marseille was gewoon goed. Daar hadden we bij rust met meerdere doelpunten verschil kunnen leiden.' Van Gent werd met 2-0 verloren, Marseille speelde met een veredelde B-ploeg en kon ternauwernood op 2-2 worden gehouden.

Bosz heeft nog niet definitief bepaald hoe hij wil gaan spelen. 'We zijn aan het zoeken naar de balans.' Maar dat kan hij niet te lang doen. Bij Ajax kan pijlsnel een negatieve dynamiek ontstaan, zeker rond een trainer die uit een ander nest komt.

Martin Jol kan erover meepraten. Hij kwalificeerde zich met Ajax zes jaar geleden via de voorronden voor de Champions League, hoewel vier basisspelers nog in de eindfase van het WK 2010 actief waren. Ook toen was in de eerste ronde PAOK de tegenstander. Daarna wachtte Dynamo Kiev. En niet veel later, na een 2-0-nederlaag bij Real Madrid, was de positie van Jol plots onhoudbaar en schoof De Boer door.

Frank de Boer presteerde indertijd het onmogelijke door binnen een paar dagen bij AC Milan te winnen en de kampioensstrijd dat seizoen in Ajax' voordeel om te buigen.

Goedbeschouwd heeft Bosz nog een hele maand gehad om te proeven en te proberen met bijna al zijn beoogde basisspelers. Vergeleken met zijn twee voorgangers is dat nog een behoorlijk gespreid bedje.

Meer over