Boston-verdachte schuldig, jury beraadt zich op doodstraf

Dzhokhar Tsarnaev is schuldig verklaard aan de moord op drie mensen en het verwonden van 263 anderen tijdens de bomaanslagen op de marathon van Boston op 15 april 2013. Ook is hij schuldig aan het doden van een politieman tijdens de klopjacht op hem en zijn broer, vier dagen na het sportevenement. Dat heeft een jury in Boston vandaag bekendgemaakt.

Redactie
Dzhokhar Tsarnaev. Beeld afp
Dzhokhar Tsarnaev.Beeld afp

Tsarnaev werd op in totaal dertig punten schuldig bevonden.

De zeven vrouwen en vijf mannen hadden iets meer dan elf uur nodig om zich over de dertig aanklachten tegen Tsarnajev te beraden. Zij moeten nu bepalen of hij de doodstraf of levenslang moet krijgen. Voor de discussie daarover worden opnieuw getuigen gehoord.

De 21-jarige Tsarnajev is een Tsjetsjeense student die ongeveer twaalf jaar geleden uit Rusland naar de Verenigde Staten emigreerde. Het Openbaar Ministerie wees er tijdens het proces op dat hij radicaal islamitische lectuur bezat en in een notitie had gesuggereerd dat de bomaanslagen een vergelding waren voor de Amerikaanse militaire acties in landen waar moslims in de meerderheid zijn.

Archieffoto. Hulpverleners op de plek waar op 15 april meerdere explosies plaatsvonden nabij de finish. Beeld ap
Archieffoto. Hulpverleners op de plek waar op 15 april meerdere explosies plaatsvonden nabij de finish.Beeld ap

Slachtoffer van broer

Door de explosies in de buurt van de finish van de marathon kwamen twee vrouwen en een jongen van acht jaar om en raakten 263 personen gewond. Tsarnajev pleegde de bomaanslag waarschijnlijk met zijn broer Tamerlan. Die werd enkele dagen na de aanslagen gedood in een vuurgevecht met de politie.

De advocaten van Tsarnajev erkenden tijdens het proces dat hun cliënt bij het plannen van de aanslagen betrokken was, maar probeerden hem af te schilderen als een slachtoffer van zijn broer. De jury wees dat argument af bij het antwoord op de vraag of Tsarnajev schuldig is, maar het kan nog wel een rol spelen in de discussie over de vraag of hij de doodstraf moet krijgen.

Meer over