Boston opent na 220 jaar tijdcapsule verstopt in parlementsgebouw

In Boston is een volledig vergeten tijdcapsule geopend die in 1795 door prominente bewoners van de stad was gevuld en verstopt in het parlementsgebouw. In het verroeste koperen doosje zaten onder meer vijf opgevouwen kranten, 23 munten, een zilveren plaquette en een medaille uit de tijd na de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog.

Gouverneur Deval Patrick van Massachusetts en museumconservator Pam Hatchfield bekijken de voorwerpen uit de doos. Beeld reuters
Gouverneur Deval Patrick van Massachusetts en museumconservator Pam Hatchfield bekijken de voorwerpen uit de doos.Beeld reuters

De capsule, de oudste die ooit in de VS is gevonden, was 220 jaar geleden geplaatst ter gelegenheid van de bouw van het parlementsgebouw. Alleen al het verwijderen van de schroeven en het openen van de groen uitgeslagen doos nam maar liefst vier uur in beslag. Conservator Pam Hatchfield van het Museum of Fine Arts haalde nauwgezet en met militaire precisie de historische materialen met allerlei gereedschap uit het doosje. Sommige munten waren verroest. Maar de overige spullen verkeerden na ruim twee eeuwen nog in een opmerkelijk goede staat.

Op de plaquette werden zelfs vingerafdrukken gevonden. 'Het was net als een hersenoperatie, waarbij de geschiedenis op ons neerkeek', zei directeur Malcom Rogers van het museum over het voorzichtig openen van de capsule en het bekijken van de spullen.

De capsule werd vorige maand uit het Massachusetts State House verwijderd, het gebouw waar behalve het parlement ook het bestuur van de staat zetelt. Die operatie nam ook al zeven uur in beslag. Het doosje werd door de in Amerika geprezen oorlogsheld Paul Revere, toenmalig gouverneur Samuel Adams en oud-kolonel William Scollay verborgen in een hoeksteen van het gebouw.

De zilveren plaquette ter gelegenheid van de bouw van het parlementsgebouw in 1795. Beeld ap
De zilveren plaquette ter gelegenheid van de bouw van het parlementsgebouw in 1795.Beeld ap

Vergeten

De capsule, bedoeld voor nieuwe generaties, was eigenlijk een beetje vergeten. Afgelopen jaar werd het weer ontdekt tijdens werkzaamheden aan het gebouw. In een deel van de kelder, die vroeger werd gebruikt voor de opslag van steenkool, waren vochtplekken gevonden. De hoeksteen waarin de capsule was verstopt, werd toen onderzocht. In 1855 was het voor het laatst aangeraakt. Tot dat jaar was de capsule, gemaakt van koeienhuid, ook aan zijn lot overgelaten door het bestuur van Massachusetts.

Bouwvakkers stuitten erop bij de uitbreiding van het gebouw. Toen werden de spullen schoongemaakt en overgebracht naar een koperen doos ter grootte van een sigarendoos. Deze werd daarna weer in de fundering gemetseld. De oudste munt in de doos dateert uit 1652. De Britse kolonie mocht toen geen eigen munten slaan. De waarde van de munt wordt geschat op zo'n 65 duizend euro. Maar volgens directeur Michael Comeau van het Massachusetts Archives and Commonwealth Museum ligt de waarde veel hoger omdat het onderdeel uitmaakt van de capsule. Ook de connectie met Paul Revere en Samuel Adams verhoogt de waarde.

Een van de kranten wordt uit de koperen doos gehaald. Beeld reuters
Een van de kranten wordt uit de koperen doos gehaald.Beeld reuters

Expositie

Revere, afkomstig uit Boston, was een held uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. De rijke zilversmid waarschuwde milities toen onder andere tijdig voor de komst van Britse troepen. De kranten zijn nog niet opengevouwen. Maar volgens conservator Pam Hatchfield van het museum verkeren ze nog in 'verbazingwekkend goede staat'. Ze haalde de spullen onder andere met tandartsgereedschap van haar opa voorzichtig uit de capsule.

Gedeputeerde William Galvin van Massachusetts zegt dat de voorwerpen een tijdje te zien zullen zijn op een expositie. Hij verwacht dat ze daarna opnieuw in de fundering zullen worden verstopt, om ooit weer te worden ontdekt door latere generaties. Of er ook moderne voorwerpen in de capsule zullen worden gestopt, zoals een iPad of een mobieltje, is nog onduidelijk. Directeur Comeau noemt de capsule een brug naar een andere tijd. 'Dit is geschiedenis', zegt hij.

Een deel van de zilveren en koperen munten, uit de periode 1652-1855. Beeld afp
Een deel van de zilveren en koperen munten, uit de periode 1652-1855.Beeld afp
Meer over