Bosnische Serviër bekent 12 moorden

De Bosnische Serviër Goran Jelisic heeft donderdag voor het Joegoslavië-Tribunaal schuld bekend aan het doden van twaalf Bosnische Moslims, het mishandelen van vier en aan plundering....

ANP, AFP, AP

DEN HAAG

Jelisic, die zichzelf de Servische Adolf noemde, moest donderdag voor de tweede keer voor de rechters van het tribunaal voorkomen. Hij werd voor het eerst in januari voorgeleid, kort na zijn arrestatie door Amerikaanse SFOR-soldaten in Bosnië. De 30-jarige verdachte verklaarde zich op alle punten onschuldig, toen hem destijds een omvangrijkere aanklacht werd voorgelegd. Na onderhandelingen tussen de verdediging en de aanklager is een aantal punten uit de aanklacht gehaald, mogelijk in ruil voor een gedeeltelijke bekentenis.

Jelisic die zei dat hij zijn geweten wilde zuiveren, bekende gisteren schuld voor oorlogsmisdaden en - tegen het advies van zijn advocaat - ook voor misdaden tegen de menselijkheid. Hij zal alsnog worden berecht voor volkerenmoord, het punt waarop hij zich onschuldig verklaarde. Een datum voor het begin van die rechtszaak is nog niet vastgesteld.

Jelisic is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in de streek rond het Noord-Bosnische Brcko. In het gevangenenkamp Luka heeft hij in 1992 Moslimgevangenen doodgeschoten en mishandeld. Volgens de aanklacht schepte hij tegen nieuw aangekomen gevangenen op over hoeveel Moslims hij al had vermoord.

Brcko is een strategisch gelegen stad die twee delen van het gebied van de Bosnische Serviërs met elkaar verbindt. Moslims en Kroaten werden er het slachtoffer van etnische zuiveringen.

Jelisic is de derde oorlogsmisdadiger die door het Joegoslavië-Tribunaal wordt veroordeeld. In 1997 kreeg de Bosnische Serviër Dusan Tadic twintig jaar gevangenisstraf voor het vermoorden en martelen van Moslims en Kroaten in 1992. En dit jaar kreeg de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic vijf jaar voor zijn deelname aan de massa-executies na de val van Srebrenica. Erdemovic had net als Jelisic bekend en kwam daardoor in aanmerking voor een substantiële strafvermindering.

Meer over