Bosnisch leger in opmars naar Banja Luka

De Franse fotograaf Gilles Peress (48) werkt sinds 1972 voor het fotobureau Magnum. Hij maakte in 1980 naam met werk uit Iran....

Omstreeks 10 september begonnen Bosnische en Kroatische troepen een offensief tegen Banja Luka, de grootste stad in het noorden van Bosnië die in handen van de Serviërs is. De aanval vorderde snel, want de Serviërs waren verzwakt door de aanhoudende bombardementen van de NAVO-luchtmacht en de kruisraketten die vanaf het Amerikaanse vliegdekschip Normandy in de Adriatische Zee werden afgevuurd op Servische stellingen.

De Bosnisch-Kroatische eenheden staakten het offensief tien dagen later, na internationale kritiek dat hun actie het vredesplan voor Bosnië-Herzegowina in gevaar bracht. Op grond van dit plan wordt de voormalige Joegoslavische republiek ongeveer gelijk verdeeld in een Servisch en een Bosnisch-Kroatisch deel.

Gilles Peress trok vanuit het westen met de Bosnische troepen mee en maakte foto's in de buurt van het stadje Bosanski Petrovac.

Links: Een Bosnische soldaat passeert de lichamen van gesneuvelde Serviërs.

Links onder: Bosnische soldaten vervoeren een gewonde collega op een affuit.

Rechts: Patrouillerende Bosnische soldaten inspecteren een huis, waarin vijandelijke Serviërs worden vermoed.

Rechtsonder: Bosniërs laden gesneuvelde Servische soldaten in een vrachtauto. Ze bedekken hun gezicht om niet te worden herkend.

Meer over