Bosbranden laaien op in groot aantal gebieden Indonesië

De bos- en veldbranden in Indonesië zijn de afgelopen dagen weer aangewakkerd. Grote gebieden waar de rook de laatste weken bij gunstige wind al een stuk dunner was geworden of zelfs verdwenen, liggen opnieuw in een dikke mist....

Van onze medewerker

JAKARTA

Het grootste deel van de branden woedt in veengebieden en beschermd bos, zegt een woordvoerder van Bapedal, de instantie bij het ministerie van Milieu die de branden vierentwintig uur per dag in de gaten houdt. Volgens hem is de rookontwikkeling en de omvang van de branden nog niet zo ernstig als in augustus en september, maar wel uiterst zorgwekkend. Bijna alle hulptroepen en blusmaterieel uit het buitenland zijn alweer vertrokken.

Het aantal op de satellietbeelden herkenbare brandhaarden is de afgelopen dagen toegenomen van ruim 30 naar 55. Brandhaarden zijn alleen zichtbaar als ze minstens een vierkante kilometer beslaan en niet schuilgaan onder een dikke laag rook. Het werkelijke aantal branden kan dus nog aanzienlijk hoger liggen.

Opnieuw zijn het vooral Kalimantan en Sumatra die last hebben van de rook. Vliegvelden zijn gesloten, mensen dragen maskers of blijven binnen en verkeer rijdt overdag met de lichten aan. Voor het scheepvaartverkeer in de Straat van Malakka, de zeeëngte tussen Maleisië en Indonesië, is een waarschuwing van kracht. Op deze drukke vaarweg zijn al 29 mensen om het leven gekomen bij ongelukken als gevolg van slecht zicht.

Ook in Sulawesi, Java en het oosten van Indonesië vertoont het aantal brandhaarden een stijgende lijn. Op korte termijn wordt geen regen van betekenis verwacht.

Volgens Bapedal is de aanhoudende droogte de belangrijkste oorzaak van de nieuwe problemen. Vooral in veengebieden waar het vuur in de grond zit, is het aantal brandhaarden sterk gestegen. Maar er zijn ook nieuwe branden bij gekomen. Het grootste deel daarvan ligt in bosgebieden, inclusief beschermd regenwoud.

De rookontwikkeling heeft sinds het uitbreken van de branden, van de zomer, direct en indirect meer dan 700 levens geëist. Tienduizenden mensen zijn behandeld voor longklachten en andere ademhalingsstoornissen.

Meer over