Bos moet voor linkse coalitie kiezen

Al sinds de PvdA hoog in de peilingen staat, brandt de vraag menig journalist op de tong: ‘Gaat de PvdA met links regeren?’ PvdA-leider Bos heeft altijd geweigerd daarop antwoord te geven....

Anderhalf jaar voor de verkiezingen lijkt Bos toch een keuze te maken (Binnenland, 2 januari). Met links zijn grote meningsverschillen op het gebied van integratie (GroenLinks) en het bedrijfsleven (SP). Daarnaast is een coalitie bestaande uit twee partijen wenselijker voor een breed draagvlak. De VVD is verwikkeld in interne ruzies en daarom ligt het CDA het meest voor de hand, zei Bos in De Telegraaf. Bos slaat hier twee keer de plank mis.

Allereerst de inhoudelijke verschillen. Die moeten juist worden gezien als winst voor de democratie. Niemand zit te wachten op een eenheidsworst in de politiek. Als een verkiezings- of beginselprogramma van de PvdA niet meer van dat van het CDA of de SP kan worden onderscheiden, heb je een probleem. Daarnaast geeft ook het CDA op veel belangrijke terreinen niet thuis bij de PvdA. Bijvoorbeeld op het gebied van de hypotheekrenteaftrek en de fiscalisering van de AOW. Beide punten laat het CDA, maar ook coalitiegenoot VVD, bewust links liggen. Deze punten kunnen echter wel ‘over links’ worden behaald en zijn belangrijker dan het feit dat links niet lief zou zijn voor ondernemers. Met de PvdA als grootste partij kunnen hierover goede compromissen worden gesloten.

Ten tweede het draagvlak. Draagvlak louter ontlenen aan een Kamermeerderheid is een drogreden. De huidige coalitie kan rekenen op 77 zetels. Ruim 51 procent. Toch is het vertrouwen in het kabinet nog maar 20 procent. Ook de PvdA betoogt regelmatig dat dit getal laat zien wat het draagvlak van de coalitie is. Echt draagvlak hebben, betekent dat tijdens de regeerperiode het vertrouwen in een regering stijgt. Een linkse meerderheid scoort in de peilingen 79 zetels. Dat is voldoende als je gedurende ‘de rit’ het vertrouwen van mensen weet vast te houden. Een linkse coalitie van rond de tachtig zetels is waardevoller dan een grote coalitie zonder draagvlak in het land. Bos moet daarom verder kijken dan zijn neus lang is en bij een meerderheid voor links in mei 2007 de unieke kans grijpen het roer om te gooien.

De auteur is voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA

Meer over