Borsumij koopt met Union extra beursnotering

Het Haagse handelshuis Borsumij Wehry heeft opnieuw een beursnotering uit de hoge hoed gegoocheld. Via een zogeheten reverse take-over van fietsenfabrikant Union krijgt Borsumij-dochter Stokvis een eigen plek op de Amsterdamse effectenbeurs....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Stokvis wordt ondergebracht in het beursgenoteerde Union, dat vervolgens nieuwe aandelen plaatst bij Borsumij. Met de eigen notering, die van dochteronderneming Ceteco en die van Stokvis beschikt Borsumij binnenkort over drie noteringen.

Borsumij en Union maakten de opmerkelijke alliantie vrijdag nabeurs bekend. Borsumij-bestuursvoorzitter J. Noordam geeft ronduit toe dat 'de beursnotering de belangrijkste asset van Union is'. Met een eigen notering is het voor Stokvis veel gemakkelijker een beroep te doen op de kapitaalmarkt. Dat is nodig om meer overnames te kunnen doen. Van concrete synergievoordelen is weinig sprake: Stokvis handelt vooral in industriële goederen terwijl de veel kleinere fusiepartner Union voornamelijk fietsen maakt.

Toch hebben beide bedrijven een verbindende factor: Berry van den Brink. De voormalig crisis-manager speelt een rol aan beide zijden van de onderhandelingstafel, al stelt Noordam nadrukkelijk dat hij degene is die uiteindelijk tot de transactie heeft besloten. Na de overname van Stokvis door Borsumij, eind vorig jaar, is Van den Brink bestuurslid van Borsumij. Hij is tevens grootaandeelhouder van Union. In dat bedrijf heeft hij volgens de laatste melding volgens de Wet Melding Zeggenschap een belang van 10,66 procent.

De participatie komt voort uit een aankoop van Groupe Courtier, een investeringsgroep waarin Van den Brink samen met enkele bevriende vermogende particulieren deelnam. Inmiddels is Groupe Courtier niet meer actief, al hebben de individuele leden nog wel belangen in dezelfde fondsen.

De nieuw uitgestippelde transactie tussen Stokvis en Union stelt Van den Brink in staat afscheid te nemen van zijn aandelenbelang in Union. Datzelfde geldt voor J. Onderdijk, A. Strating, P. de Ridder en andere Courtier-participanten. In feite verkoopt Borsumij het dochterbedrijf Stokvis aan Union. Dat bedrijf betaalt middels het uitgeven van nieuwe aandelen. De precieze omvang van die emissie staat nog niet vast. Volgens Noordam wordt momenteel met ABN Amro, de bank die om een zogeheten fairness opinion is gevraagd, gesproken over ruilverhouding van 1:6 à 1:7.

Dat betekent dat de bestaande aandeelhouders van Union hun belang flink zien verwateren, aangezien er zes of zeven keer zoveel aandelen bijkomen. Borsumij verwacht na de uitgifte een belang van 85 à 90 procent in Union in handen te krijgen. Dit belang zal via verkopen worden teruggebracht tot 70 procent.

Borsumij geeft echter de huidige aandeelhouders Union tegelijkertijd de mogelijkheid uit te stappen. Zij kunnen een prijs van 27 gulden voor hun stukken krijgen: een prijs die is gebaseerd op de gemiddelde beurskoers over de laatste maand.

Het bedrijf komt net uit een turn around-situatie. Na twee verliesgevende jaren ziet het er naar uit dat er volgend jaar weer winst wordt gemaakt. Directeur N. de Jager rekent voor 1994 op een verlies van 1,9 miljoen gulden, na vorig jaar 1,9 miljoen gulden te hebben verloren. Union, dat onder de merknamen Union, Rivel en Jan Janssen fietsen fabriceert, is goed voor een omzet van ongeveer 100 miljoen gulden. Volgens De Jager betekent de transactie vooral spreiding van activiteiten en risico's. Naast in de fietsenbranche heeft het bedrijf nog wat belangen in de tetielsector.

Stokvis is vier keer zo groot. Over de winst zegt Borsumij alleen dat het bedrijf in positieve zin bijdraagt aan de winst van het moederbedrijf. Borsumij kocht Stokvis een jaar geleden voor ongeveer 75 miljoen gulden van Van den Brink, die daarmee een slordige 40 miljoen gulden verdiende. Stokvis, een overblijfsel van het failliet gegane Ogem-concern, handelt met ruim 900 werknemers in industriële goederen als grondverzetmachines, industrieel plakband en aggregaten.

Meer over