Borst wist al eerder van verzoek om medisch onderzoek

Oud-minister van Verkeer en Waterstaat Jorritsma heeft haar D66-collega Borst van Volksgezondheid al in 1995 gezegd dat de Tweede Kamer medisch onderzoek wenste na grote rampen, zoals de Bijlmerramp....

Een maand voor het briefje besprak de Kamercommissie Verkeer en Waterstaat met Jorritsma de mogelijkheid epidemiologisch onderzoek te laten doen. De minister vond het niet nodig, maar beloofde de suggestie door te geven aan Borst. Zij schreef dat de Kamer standaard na alle rampen gezondheidsonderzoek wilde.

De Kamercommissie hoorde daarna niets van Borst. Een jaar later kaartte de Kamer de kwestie opnieuw aan. De minister antwoordde toen geen aanleiding te zien de Bijlmerslachtoffers medisch te onderzoeken.

Jorritsma en Borst, tegenwoordig allebei vice-premier in het tweede kabinet-Kok, moeten zich vandaag voor de enquêtecommissie Vliegramp Bijlmermeer verantwoorden voor hun doen en laten bij de nasleep van de Bijlmerramp. Jorritsma wordt verweten dat zij de Kamer onvolledige en onjuiste informatie stuurde. Borst kan kritiek verwachten op het feit dat ze laat in actie kwam.

Meer over