Boris van der Ham: Slot Loevestein, Poederoijen

CARIEN TEN HAVE

'Ik ben een man, dus ik houd van kastelen. Aan Slot Loevestein (in Poederoijen, gemeente Zaltbommel red.) heb ik hele mooie herinneringen. Toen ik 12 jaar was schreef ik voor een wedstrijd van het NCRV-programma Mijn Idee een filmscenario. Over Hugo de Groot, die in de 17de eeuw van een jongetje de tip kreeg om uit de gevangenis te ontsnappen in een boekenkist. Mijn verhaal werd uitgekozen, verfilmd en op tv uitgezonden. Dat filmen gebeurde in Slot Loevestein: Lex Goudsmit speelde de tovenaar en ik kreeg ook een kleine rol als koksmaatje.

'Daar stond ik dan als 12-jarige jongen met een bos blond haar, op de binnenplaats van het ruige imposante slot waar kippen rond kakelden, met een vilten schort vol bloedspetters. In de keuken van het Slot draaide ik een varken aan het spit rond, 's avonds stonden er fakkels en mochten we door het kasteel sluipen. Het was alsof de ridders zomaar konden binnenwandelen. Sindsdien ben ik nooit meer teruggegaan, maar dat ga ik zeker nog een keer met jonge familieleden doen. Het Slot ligt op een prachtige plek waar allerlei rivieren bij elkaar komen, is robuust en ruig en heeft een jarenlange geschiedenis. Dat vond ik vroeger - maar ook nu nog - heel indrukwekkend.'

Het is museumweekend vandaag en morgen. Veel van de bijna 500 deel-nemende musea zijn (vrijwel) gratis toegankelijk en organiseren allerlei extra activiteiten. Drie museumbezoekers over hun favoriet.

www.slotloevestein.nl

undefined

Meer over