Boris moet ook mee

HONDEN ZIJN OOK EEN VOLWAARDIG GEZINSLID. EN DUS MOGEN, NEE, MOETEN ZE MEE OP VAKANTIE...

Zijn ideale hondenvakantieland? Denemarken. Daar hoeft Olaf Johannes van Dogs Included niet lang over na te denken. Geen ander land waar honden zo in de watten worden gelegd. In restaurants, hotels en zelfs pretparken als Legoland zijn honden welkom. Deense taxibedrijven zijn wettelijk verplicht om 'hondgeschikte' auto's in hun wagenpark te hebben.

In Spanje is het daarentegen minder goed toeven voor de hond. Spanjaarden zijn, net als de meeste Mediterranen, niet zo dik met honden. Een restaurant kom je samen niet in.

Nederlanders gaan graag en vaak met hun huisdier op vakantie, weet Johannes: 'Honden worden steeds meer als volwaardig gezinslid gezien.' En dus mogen, nee moeten ze mee. Met vliegtuig, boot en vooral auto gaan honden, katten, papegaaien en hamsters mee de wereld over.

In het geval van honden helpt Johannes de dierenvrienden graag op weg. Door eigen ervaring wijs geworden, begon hij vorig jaar met zijn partner Fabiana van der Heiden een website en reisbureau voor reislustige hondenbezitters. Het bestand van Dogs Included telt inmiddels zo'n dertienduizend hondvriendelijke accommodaties in heel Europa. Daarbuiten kan ook, maar mensen zouden zich volgens Johannes eerst eens moeten afvragen of ze hun hond wel een plezier doen met die verre reizen.

Net als mensen hebben veel huisdieren last van wagenziekte. En hou rekening met het klimaat en het risico van uitdroging, adviseert hij: 'Je zou niet de eerste zijn bij wie het halverwege een zomers Italië opeens verdacht stil wordt op de achterbank.'

Een minstens zo groot obstakel is het ondoordringbare woud aan internationale ge-en verboden. Landen met rare importrestricties, weigerachtige pensionhouders of campingeigenaren: 'Het was ieder jaar weer een hachelijk avontuur', vertelt Johannes. De Britten hielden er tot een paar jaar terug nog een streng quarantainebeleid op na .

In Frankrijk zijn ze weer niet dol op pitbulls en mastiffs. Met gecertificeerde stamboom en een muilkorf komt het dier het land nog wel in, maar zonder de juiste papieren zal iedere douanier die enige gelijkenis met een beruchte vechthond meent te ontdekken, je rechtsomkeert laten maken, of erger, de hond in beslag nemen.

Het gebeurt, zegt Johannes. 'Van de week nog belde een radeloze vrouw over haar hond die in Marokko in beslag was genomen. Er werd zelfs met afmaken gedreigd. Alleen met veel gepraat is dat voorkomen.'

In juli vorig jaar is het EU-paspoort voor dieren ingevoerd en is de papierwinkel een stuk overzichtelijker geworden. Met een chip of tatoeage en een standaard paspoort (ook verkrijgbaar bij dierenarts) met daarin stempels voor de nodige vaccinaties, is je huisdier binnen de EU in principe overal welkom.

Quarantaine is niet langer nodig, al vereisen de Britten, Ieren, Zweden en Maltezen voor honden, katten en fretten, een aanvullende bloedtest op hondsdolheid, die door de lange incubatietijd al gauw een half jaar kost. Ook bij bestemmingen waar minder strenge bepalingen gelden, is het zaak om voor de benodigde inentingen (in ieder geval tegen rabiës en soms ook blaasworm) en andere voorzorgsmaatregelen minimaal twee maanden voor vertrek bij de dierenarts aan te kloppen.

Al die inentingen zijn volgens Joost van Herten van dierenartsenvereniging KNMVD geen overbodige luxe. Vorig jaar ontstonden er in Bordeaux nog ernstige problemen toen een illegaal geïmporteerde Marokkaanse pup met hondsdolheid besmet bleek. Babesiose, een ziekte die door teken in het Middellandse Zeegebied, Duitsland en de Balkan wordt overgedragen, kan dodelijke gevolgen hebben. Ook de hartworm en de blaasworm zijn een stuk griezeliger dan de hier normale lintworm.

Van Herten ziet met lede ogen aan hoe Nederlanders steeds vaker met 'zielige', op straat gevonden Griekse of nog exotischere honden en katten thuiskomen, waarmee een hoop besmettelijke narigheid mee kan reizen.

Dan is er uiteraard nog de vraag hóe je het beste kunt reizen. Onder hondenbezitters is de auto veruit favoriet, maar vliegen of varen kan ook - al brengt dat een hoop administratieve rompslomp en hoge kosten met zich mee. Een enkeltje Verenigde Staten komt voor een poes al snel op driehonderd euro. Soms mag de poes of hond (KLM accepteert alleen honden en poezen) voor een paar tientjes als overbagage mee. In beide gevallen verdwijnt het huisdier gedurende de reis in het bagageruim. 'Goed geventileerd en op constante temperatuur', dat wel, bezweert een KLM-woordvoerster.

Wie met een echt klein hondje of katje komt aanzetten ('moet ongeveer in een koektrommel passen'), kan het geluk hebben dat deze als handbagage mee de cabine in mag.

Voor de opvang van te vervoeren dieren heeft de KLM op Schiphol een heus dierenhotel ingericht. Katten en honden dienen hier minimaal vijf uur voor vertrek, onverdoofd en in een ruime kennel te worden afgeleverd.

Sinds kort mogen huisdieren ook mee op de boot van DFDS Seaways tussen IJmuiden en Newcastle. Goedkoper dan vliegen, maar het komt er wel op neer dat de hond of kat gedurende de vijftien uur durende overtocht moederziel alleen in de auto of kennel moet achterblijven.

Voor Johannes zijn daarom de auto en bestemmingen dicht bij huis favoriet. 'Vroeger reisde ik de halve wereld over op zoek naar tropische duikparadijzen. Door mijn flatcoat retrievers Noa en Caelyn weet ik nu dat de mooiste natuur om de hoek, in de Belgische Ardennen te vinden is.'

Meer over