NieuwsVerkiezingsmanifest Tories

Boris Johnson stelt zich gematigd op in verkiezingsmanifest Tories

Belastingvoordeeltjes voor de laagstbetaalden, 50 duizend extra verpleegkundigen en het heropenen van gesloten spoorlijnen. Met dit soort beloften hoopt Boris Johnson ook kiezers te trekken die de Conservatieve partij meestal links laten liggen.

Premier Johnson tijdens de aankondiging van het verkiezingsmanifest.  Beeld EPA
Premier Johnson tijdens de aankondiging van het verkiezingsmanifest.Beeld EPA

‘Laten we tegen 2050 CO2-neutraal zijn en voor Kerstmis Corbyn-neutraal.’ Met deze plaagstoot aan zijn linkse rivaal heeft Boris Johnson zondagmiddag het Conservatieve verkiezingsmanifest gepresenteerd. In vergelijking met de plannen van Labour zijn de Tories uiterst bescheiden. Een van de blikvangers is het repareren van de vele gaten in de Britse wegen, wat ook symbool staat voor het achterstallige onderhoud in Brexitland.

‘Maak Brexit af. Ontketen Groot-Brittannië’s potentie.’ Met deze slogan zal de Britse premier de slotfase van de verkiezingscampagne ingaan. Tijdens de presentatie in Telford, een stad die zichzelf afficheert als ‘de geboorteplaats van de industrie’, waarschuwde hij zijn landgenoten voor de chaos van een ‘coalitie’ tussen Corbyns Labour en de Schotse nationalisten, voor een ‘nightmare on Downing Street’. Vier jaar geleden zei toenmalig premier David Cameron iets soortgelijks. Van de door hem beloofde stabiliteit kwam niet veel terecht.

Anders dan Cameron is Boris Johnson niet bang om geld uit te geven. De tijd van bezuinigingen is voorbij, al blijft het beloofde uitgavenpatroon van de Conservatieven ver achter bij dat van Labour. Johnson belooft belastingvoordeeltjes voor de laagstbetaalden, gaat 50.000 nieuwe verpleegkundigen aantrekken en wil kinderopvang goedkoper maken. Er gaat meer geld naar de nationale gezondheidszorg. Niet alleen de zorg zal gratis zijn, ook het parkeren bij ziekenhuizen, iets wat in Schotland al lang het geval is.

Opvallend is wat er níét in het manifest staat. Zo zullen de Tories geen nieuwe pogingen ondernemen de vossenjacht weer te legaliseren en ook de bouw van nieuwe grammar schools, staatsgymnasia, is van de politieke agenda verdwenen. De belastingverlichting voor de rijken, zoals Johnson eerder had gesuggereerd, komt er voorlopig niet. Hiermee probeert de blonde leider zich te positioneren als een gematigde Conservatief, eentje die ook aantrekkelijk is voor mensen die normaal gesproken niet op de partij stemmen.

Plastic afval

In dat licht moeten ook milieumaatregelen worden gezien, zoals het verbod op de export van plastic afval naar arme landen, het beter isoleren van Britse huizen en het weer in gebruik nemen van spoorlijnen die in de jaren zestig, toen de auto de toekomst was, zijn gesloten. Wat immigratie betreft: er komt een puntensysteem dat voorrang biedt aan mensen die vloeiend Engels spreken. Om de boeren tegemoet te komen, worden er jaarlijks maximaal 10 duizend seizoensarbeiders toegelaten.

Corbyn sprak in een eerste reactie van ‘een miljardairsmanifest’. ‘Zij hebben het gekocht, u mag het betalen’, specificeerde de socialist, refererend aan de door rijke Britten (en Russen) gespekte verkiezingskas van de regeringspartij. De Conservatieven staan nog steeds voor in de peilingen. Het vrijgevige verkiezingsmanifest waarmee Labour afgelopen week kwam, heeft vooralsnog geen effect gehad. De leider van de Liberaal-democraten, Jo Swinson, erkent dat het ernaar uitziet dat Johnson een meerderheid in het parlement gaat behalen.

Swinson, die de Brexit geheel ongedaan wil maken, was vrijdagavond de verliezer van een BBC-verkiezingsspecial waarin de vier leiders elk een half uur lang vragen van gewone kiezers moesten beantwoorden. Boris Johnson had eveneens een lastige avond, wat volgens Conservatieve commentatoren kwam door de ‘linkse’ samenstelling van het studiopubliek in Sheffield. Het beste optreden was volgens waarnemers dat van de Schotse nationalist Nicola Sturgeon, op wie de meeste Britten niet kunnen stemmen.

Britse Labourpartij presenteert radicaalste verkiezingsprogramma in decennia
De Britse Labourpartij heeft donderdag haar radicaalste verkiezingsprogramma in decennia gepresenteerd. Als premier zal Jeremy Corbyn nutsbedrijven nationaliseren, ambtenaren 5 procent salarisverhoging geven en ruim 100.000 nieuwe sociale huurwoningen bouwen. De kosten hiervoor zullen worden gedragen door de rijkste Britten en multinationals.

Britse verkiezingscampagne zo onvoorspelbaar als het weer
De verkiezingscampagne van Boris Johnson door het Verenigd Koninkrijk is obsessief geregisseerd, maar één factor is onbeheersbaar: het Britse weer. De zware overstromingen in Midden- en Noord-Engeland hebben de boodschap ‘Get Brexit Done’ tijdelijk weggespoeld.

Meer over