NieuwsBoris Johnson

Boris Johnson ontloopt lastige debatten (en wordt in klimaatdebat zelfs vervangen door blok ijs)

Tijdens enkele verkiezingsdebatten schitterde Boris Johnson door afwezigheid. Bij een klimaatdebat op Channel 4, waar Johnson ontbrak, werd hij symbolisch vervangen door een blok ijs.

Een ijssculptuur verving Boris Johnson tijdens het klimaatdebat van Channel 4 News. Beeld REUTERS
Een ijssculptuur verving Boris Johnson tijdens het klimaatdebat van Channel 4 News.Beeld REUTERS

Is Boris Johnson bang voor de meester-interviewer van de BBC? De vraag of de premier durft aan te schuiven bij Andrew Neil heeft de afgelopen dagen de Britse verkiezingscampagne gedomineerd. Donderdagavond was Johnson ook de grote afwezige bij een klimaatdebat van Channel 4. In plaats van de blonde politicus had de omroep daarom een smeltende wereldbol van ijs neergezet.

De 70-jarige Neil is afgelopen jaren uitgegroeid tot de schrik van elke politicus. Met vragen als precisiebombardementen brengt hij politici in grote problemen, met name degenen die vage antwoorden geven. Dinsdagavond beleefde Labour-leider Jeremy Corbyn een half uur durende nachtmerrie dankzij de vasthoudendheid en dossierkennis van de Schot. Ook Nicola Sturgeon, leider van de Schotse Nationalisten, kwam gewond uit de strijd.

Na het bloedbad met Corbyn keek menig Brit halsreikend uit naar de confrontatie tussen Neil en Johnson. De twee kennen elkaar goed, uit de tijd dat Neil de baas was bij The Spectator, het weekblad waar Johnson destijds als hoofdredacteur werkte. Maar die oude vriendschap nam niet weg dat Neil in de zomer weinig van Johnson heel liet in een debat tijdens de campagne om het leiderschap van de Conservatieve Partij.

Corbyn leefde in de veronderstelling dat de BBC het interview met zijn grote rivaal had vastgelegd, maar dat blijkt nu niet het geval te zijn. De omroep is nog steeds in gesprek met het team-Johnson, maar het is al duidelijk dat de Conservatief niet staat te springen om ‘Brillo’ te ontmoeten. Johnson staat ruim voor in de peilingen en heeft alles te verliezen. Tegenstanders verwijten hem nu lafheid.

Klimaatdebat

Johnson bedankte ook voor de uitnodiging om donderdagavond met andere partijleiders aan te schuiven bij een klimaatdebat van Channel 4. Al sinds het begin van de campagne mijdt de premier deze progressieve omroep als de pest. Kort voor de start van het debat meldde de Conservatieve politicus Michael Gove zich, in gezelschap van Johnsons vader Stanley, wel bij de studio’s, met het verzoek te mogen aanschuiven.

De nieuwschef legde dit voor aan de andere leiders, die geen behoefte bleken te hebben aan de voormalige milieuminister, simpelweg omdat Gove niet de partijleider is. Hierop liep de politicus verontwaardigd weg, klagend tegenover de cameraploeg die hij had meegenomen bij zijn onaangekondigde studiobezoek. Volgens hem was het een groot onrecht dat de Conservatieve stem niet kon worden gehoord tijdens het debat.

Binnen de Conservatieve Partij gaan geluiden op om een onderzoek te verrichten naar Channel 4. De semi-publieke omroep is volgens de Conservatieven te partijdig.

Johnson was vrijdagochtend wél te gast bij LBC, waar Nick Ferrari hem op redelijk milde wijze ondervroeg. Tijdens een antwoord over sociale zorg, een van de grote problemen van het land, liet Johnson de wijsvinger langs zijn keel gaan, aangevend dat hij van het onderwerp af wilde. Hij vergat evenwel dat de camera meeliep. Op de vraag hoeveel een saucijzenbroodje kost, moest de premier het antwoord schuldig blijven.

Meer over