NieuwsBrexit

Boris Johnson moet in rechtszaal verschijnen om ‘Brexitleugens’

Boris Johnson moet binnenkort voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor vermeende leugens tijdens de Brexitcampagne.

Boris Johnson bij zijn campagnebus. Beeld EPA
Boris Johnson bij zijn campagnebus.Beeld EPA

De 29-jarige remain-activist Marcus Ball was zo woedend over de zogeheten ‘350 miljoen pond naar de gezondheidszorg’-belofte op de Johnsons campagnebus dat hij een privézaak tegen Brexitkopstuk Johnson begon. Een Londense kantonrechter oordeelde woensdag dat er inderdaad gronden kunnen zijn voor een strafzaak. Ball beweert de politiek te willen verschonen van leugens, maar volgens het kamp-Johnson is het proces niet meer dan ‘een politieke stunt’.

De ‘350 miljoen’ speelde een belangrijke rol bij het referendum omdat veel Engelsen dat geld liever naar ziekenhuisbedden dan naar Brussel zien gaan. Reeds bij de onthulling van de campagnebus rezen er vragen of het bedrag wel accuraat was. Volgens Bell en vele anderen was het een klinkklare leugen, maar Johnson heeft altijd volgehouden dat die 350 miljoen gelijk staat aan de EU-contributie. Sterker, hij heeft beweerd dat het eigenlijk 363 miljoen is. Er is in dit bedrag geen rekening gehouden met de korting die de Britten krijgen.

Vorig jaar heeft de Britse regering aangekondigd dat er 350 miljoen extra naar de zorg gaat, maar dat geld is uit andere potjes afkomstig. Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU nog niet verlaten en betaalt nog gewoon contributie. Volgens Balls advocaat heeft Johnson zich ‘onverantwoordelijk en oneerlijk’ gedragen. De juridische onderbouwing is ‘wangedrag in een publiek ambt’, wat sinds de dertiende eeuw een misdrijf is. Dat politici op deze basis worden vervolgd, komt vrijwel nooit voor.

Opvolger van May

De beslissing valt samen met het begin van de strijd om het leiderschap van de Conservatieve Partij waar Johnson de favoriet is. Zijn medestanders doen de zaak af als een politiek gemotiveerd proces. Jacob Rees-Mogg, Johnsons invloedrijkste supporter, voegde eraan toe dat de 350 miljoen-claim ‘duidelijk gerechtvaardigd’ is. The Guardian-commentator Martin Wright zette vraagtekens bij de vervolging. ‘Ik zou Johnson graag veroordeeld willen zien in het hof van de publieke opinie, niet in een gerechtshof. Waar eindigt dit?’

Dat laatste vroeg ook commentator Ross Clark zich af in The Spectator. ‘Als we toch bezig zijn: hoe zit het met toenmalig minister van Financiën George Osborne die beweerde dat een stem voor Brexit een half miljoen mensen werkloos zou maken?’ Via zijn bedrijf Brexit Justice Ltd. heeft Ball middels een crowdfunding omgerekend 460.000 euro opgehaald om de juridische kosten te kunnen betalen.

Een belangrijk juridisch punt zal de vraag zijn of Johnson als campagnevoerder een ‘publiek ambt’ bekleedde. Hij was indertijd burgemeester van Londen, een betrekking die niet direct te maken had met de Leave-campagne. De zaak zal pas later dit jaar dienen, wanneer Johnson mogelijk al premier is.

Meer over