NieuwsBrexit

Boris Johnson: grote kans op mislukken handelsdeal met EU

Boris Johnson waarschuwt dat de kans groot is dat het Verenigd Koninkrijk niet tot een handelsakkoord komt met de EU. Volgens de Britse premier is ‘de tijd aangebroken’ voor ondernemers en de bevolking om zich voor te bereiden op die uitkomst van de Brexit-onderhandelingen.

null Beeld AP
Beeld AP

In de tussentijd gaan de gesprekken met de EU verder; Johnson wil naar eigen zeggen nog niet opgeven. Woensdagavond legden Johnson en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zichzelf nog de deadline op van aankomende zondag om te komen tot een handelsakkoord. Betrokkenen stelden toen ook al dat de partijen nog niet dichter bij elkaar waren gekomen tijdens een driegangenmenu dat onder meer bestond uit pompoensoep, kamoesters, tarbot en aardappelpuree met wasabi.

De tijd begint te dringen. Nadat de Britten begin dit jaar uit de EU stapten, zullen ze op 1 januari niet langer meer de handelsregels van de EU volgen. Op dat moment verliest het Verenigd Koninkrijk ook de privileges die horen bij het EU-lidmaatschap. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk voor die datum geen handelsverdrag hebben, valt de wederzijdse handel terug op de basale internationale handelsregels, wat neerkomt op importtarieven, quota voor goederen en controles. Johnson noemt dit ‘het Australische model'.

Meningsverschillen

Maandenlange gesprekken hebben niet geleid tot het oplossen van meningsverschillen over hoe de EU en het Verenigd Koninkrijk voortaan zaken met elkaar gaan doen. De grootste struikelblokken zijn afspraken over de visserij (de Britten willen minder EU-vissers in hun wateren), eerlijke concurrentie en het toezicht op de naleving van afspraken. Vooral die laatste twee punten vormen een groot probleem voor de Britten. Londen is wel bereid de huidige EU-regels te volgen, maar wil niet automatisch de regels waar Brussel in de toekomst mee komt.

Boris Johnson stelt dat de EU zijn land feitelijk ‘gevangen wil houden’ in EU-regelgeving en dat de Unie dreigt met straffen zoals importheffingen, waardoor ‘zaken veel ingewikkelder zijn geworden’. Volgens de Britse premier betekent het huidige EU-voorstel dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds gedwongen wordt om een soort ‘tweeling’ te blijven van de EU. Ook na een No Deal kunnen de Britten volgens Johnson floreren. In het Verenigd Koninkrijk dreigen vooral de schapenboeren en de automakers in de knel te komen.

EU-onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse collega David Frost hebben nu nog een krappe drie dagen over om de kloof te dichten, al liet Johnson doorschemeren dat zelfs deze deadline kan worden uitgesteld. Voor de zekerheid heeft de Commissie donderdag alvast de eerste noodplannen gepresenteerd voor het geval er geen akkoord komt, een goede kans gezien het wederzijdse wantrouwen. Het gaat om een pakket tijdelijke maatregelen om te zorgen dat het vrachtvervoer en de luchtvaart per 1 januari niet met één klap stilvallen.

Zonder handelsakkoord vervallen immers alle bestaande vergunningen voor Britse vervoerders die in Europa werken en andersom. Ook voor de Europese vissers komt er een noodplan als het Verenigd Koninkrijk de toegang tot de Britse wateren afgrendelt. Brexiteers hebben dit noodpakket reeds afgedaan als ‘chantage’.

Meer lezen over Brexit?

Zondag moet de Brexitkogel door de kerk. Gaat dat lukken?

Dit is hoe de Britten er tegenaan kijken:

Boris Johnson gaat met hoop en vrees naar Brussel voor cruciaal Brexit-overleg.

Britten komen Europese Unie tegemoet: afspraken over Noord-Ierland blijven staan.

‘Een mooier bestaan is er niet’, maar deze Britse schapenboer vreest voor zijn 9.000 schapen bij een No-Deal-Brexit. Tim Crick uit Suffolk is bijna volledig afhankelijk van de export naar Europa.

Dit is hoe de EU-leiders en ingezetenen er tegenaan kijken:
Mislukken deze week de mogelijk laatste poging tot een akkoord, dan vragen de Europese regeringsleiders donderdag de Europese Commissie om noodplannen.

Valt er straks nog te vissen in Britse wateren? Die vraag houdt de Nederlandse visserij in haar greep. ‘Zonder deal hebben een dik probleem.’

‘Brexitverslaafden’ op weg naar 1 januari: ‘De gevolgen zullen hoe dan ook dramatisch zijn’.

Zondag moet duidelijk zijn of een handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk mogelijk is of niet.

Meer over