'Boris heeft publiek nodig'

Cornald Maas in gesprek met Floor van der Ham (68), voormalig universitair docent wiskunde, uit Amsterdam, en Laura Kok (65), ex-verpleegkundige, uit Nieuwkoop, ouders van D66-Kamerlid Boris van der Ham (33)....

Vader Ik heb het niet helemaal begrepen, waarom het kabinet moest vallen naar aanleiding van de kwestie-Ayaan Hirsi Ali.

Moeder Ik wel. Rita Verdonk heeft haar macht misbruikt. Toen de VVD en het CDA haar lieten zitten, is D66 terecht uit het kabinet gestapt. Ik was er heel blij om. De lichaamstaal van mevrouw Verdonk getuigt van minachting. Dat staat me enorm tegen. Ze had beter gevangenisdirecteur kunnen blijven, denk ik vaak.

Vader Geheel onverschillig ben ik niet, maar politiek heeft niet echt mijn belangstelling.

Moeder Je hebt wel eens gedreigd niet meer op D66 te stemmen.

Vader Dat was een grapje.

Moeder Een pesterijtje natuurlijk, om ons uit te dagen. Van jongs af aan is Boris in politiek geïnteresseerd geweest, en zijn voorkeur is van meet af aan uitgegaan naar D66. Dat komt toch wel door mij. Ik heb het altijd een goeie partij gevonden, al vanaf het moment dat D66 haar entree maakte in de Tweede Kamer en de kersverse Kamerleden woordenboeken meenamen om zo, zichtbaar voor iedereen, op te zoeken wat al die verhullende termen betekenden. Politiek moet begrijpelijk worden gemaakt voor veel mensen, niet alleen voor ingewijden.

Vader Jij hebt ook nog op de lijst van D66 gestaan, hier in Nieuwkoop. En je was secretaresse van de plaatselijke afdeling.

Moeder Boris bracht folders van D66 rond, hij woonde raadsvergaderingen bij, met vriendjes bediscussieerde hij het lot van zeehondjes en besprak hij het nieuws, in een krantje dat hij zelf maakte. Hij was enorm ondernemend. Als hij een werkstuk moest maken, over euthanasie of een andere kwestie, belde hij ministers op en hij kreeg ze nog te pakken ook - de telefoonrekeningen hier logen er niet om.

Vader Alleen Lubbers liet het afweten.

Moeder Toen Juliana aftrad, was Boris pas zeven, maar hij vond dat z–'n belangrijk wapenfeit dat hij oranje stickers ontwierp. Vervolgens had hij stickerpapier nodig en heeft hij op zondagmorgen om zeven uur bij de burgemeester aangebeld. Mét resultaat: die heeft gezorgd dat Boris via de plaatselijke drukkerij het benodigde stickerpapier kreeg.

Vader Eigenwijs is hij altijd geweest.

Moeder Hij beschikt over doorzettingsvermogen en wil overal bij betrokken zijn. Om vervolgens voor elkaar te krijgen wat hij in zijn hoofd heeft. Dat heeft hij van mij, denk ik.

Vader Mijn houding is heel anders.

Moeder Jij bent anders altijd een enorme workaholic geweest. Dag en nacht aan het werk, altijd maar lezen en studeren.

Vader Jaaa...

Moeder In 1983 zijn we gescheiden, in goede harmonie. We spreken en zien elkaar nog steeds. En we letten op elkaar: ik heb Floor geholpen toen hij een huis zocht, ik zorg voor hem als het wat minder gaat en hij ziek is. Nog niet zo lang geleden heeft hij een hersenbloeding gehad. Toen had hij alle steun nodig.

Vader Soms kan ik de juiste woorden niet vinden. Taalkundig ben ik achterop geraakt.

Moeder Terwijl wij de gave van het woord zeer waarderen. Boris is een uitstekend redenaar. Hij weet zich goed te uiten. Dat heeft hij ook te danken aan zijn opleiding aan de toneelschool in Maastricht. Dat hij, voor hij definitief in de politiek belandde, acteur werd heeft me niks verbaasd. Hij was altijd al met toneel bezig. Als kind organiseerde hij voorstellingen voor de buurt. Hier, op de trap, acteerde hij de dood van Willem van Oranje.

Vader Ach, de politiek is natuurlijk ook een soort toneel. Boris heeft publiek nodig.

Moeder Hij is creatief, net als zijn zus Wendy. Ze schildert. Zelf was ik graag etaleur geworden. Maar ik kom uit een christelijk-gereformeerd milieu van SGP-stemmers. Ik mocht van mijn ouders niet naar de Kunstacademie, omdat je dan in lange broek zou lopen en dat was, vonden zij, niet geoorloofd. Stiekem heb ik toen nog een avondcursus gevolgd in Rotterdam, maar toen zij daar na drie colleges achter kwamen, moest ik eraf.

Vader Mijn vader was melkveehouder. Op de ulo kon ik niet aarden, tussen al die jongens met wie ik het helemaal niet kon vinden. Via een omweg kwam ik uiteindelijk in de wetenschap terecht. Ik heb wiskunde en natuurkunde gestudeerd en heb me vooral beziggehouden met kunstmatige intelligentie.

Moeder Je hebt in heel korte tijd, met heel hoge cijfers, je studie doorlopen.

Vader Misschien ben ik toch wel een beetje trots dat ik de knapste van de klas was.

Moeder Ik ben blij dat onze kinderen in alle vrijheid hebben kunnen ontdekken wat het best bij ze past. Heel knap vind ik het hoe Boris zich staande houdt in de politiek en hoe hij, ook als hij soms nare kritiek heeft gekregen, waardig blijft. Hij zal nooit kwaad spreken over collega's. Hij gaat rustig in debat met andersdenkenden, zoals Bas van der Vlies van de SGP. Ik denk dat mijn temperament af en toe met mij aan de haal zou gaan.

Vader Ik denk niet dat ik geschikt zou zijn voor de politiek. Ik heb toneel toch altijd iets substantiëler gevonden - intellectueler, wetenschappelijker bijna ook. Kamerleden zeggen vaak maar wat. Politiek heeft een hoog blabla-gehalte. Een prachtige prestatie in het theater dwingt bij mij meer bewondering en respect af. Volgens mij maakt Boris dat onderscheid ook. Ik herinner me nog goed dat hij werd geïnterviewd en dat er een vergelijking werd gemaakt tussen politiek en toneel. Hem werd gevraagd of hij een soort Reagan zou worden. Het antwoord dat Boris gaf sprak me enorm aan: 'Nee', zei hij, 'Reagan was lang zo goed niet als acteur.'

Meer over