bordje voor vies eten

'Ook wij, twee jonge Nederlandse moeders, liepen tegen dit probleem aan en besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten.' Het staat in een klein gebruiksaanwijzinkje bij een etensbordje voor kinderen....

'Moeders worden uitvinders', juicht het persbericht. Het probleem: een kindje eet zijn bordje niet leeg en slaan helpt niet meer. De jonge moeders ontdekten de verrassing. Beloof het kind een verrassing na het eten en het eet. Hoe kwamen ze op het idee? 'Een bezoek aan Mc Donald's werkte altijd goed vanwege de bijgevoegde speelgoedjes.' Wat werkte goed? Het kindje nam de Big Mac op de koop toe bij een cadeautje.

De uitvinding. Een hoog bord met dubbele bodem. Onder het vieze eten zit iets lekkers verborgen of een dingetje om te hebben. In de rand van het bord zit een sleutelgat en er is een sleutel bij voor ouders en opvoeders. Om bij de verrassing - verstopt in het bord - te kunnen, moet het bord eerst worden leeggegeten. Dan steekt de dankbare jonge ouder (40) de sleutel in het gat, draait een halve slag, wipt daarmee de bovenste bodem van het bord los en wordt een bakje zichtbaar met verrassing. Iets lekkers of iets moois.

De lol is er gauw af, dat hebben de jonge uitvinders direct al ingezien. Daarom: 'In het losse bakje kan van alles worden gedaan, variërend van een toetje tot een snoepje, dropje, plakplaatje of een klein cadeautje. Als ouders of verzorgers moet je steeds weer iets nieuws verzinnen en dat is ook een leuke uitdaging.' Volgens de uitvinders eten kinderen 'zelfs' groente van hun bordje, als er onder in het bakje een beloning zit. Het beloningbord is geschikt voor alle leeftijden, staat in de gebruiksaanwijzing. Dus het kan een leven lang mee.

De jonge moeders kondigen nog meer aan van hetzelfde. 'Vast staat dat het niet blijft bij dit verrassingsproduct. Er zijn vergevorderde plannen voor aanvullend serviesgoed en bijpassend beloningsspeelgoed.' Over twintig jaar wordt de eerste kliniek geopend voor jong volwassen verrassingsverslaafden met wie geen land te bezeilen is zonder cadeautje.

Meer over