Boontje komt om zijn loontje

Chocoladekoekjes (ongeveer 25 stuks)

Ingrediënten

4 eieren

1 blik zwarte bonen (Bonduelle), uitgelekt en gepureerd

200 gram pure chocolade (72 procent), in stukjes

5 eetlepels bloem

1 zakje bakpoeder

snuf zout

100 gram boter, in stukjes

het merg van een ¿ stokje vanille

40 hazelnoten, gemalen

6 volle dessertlepels geraspte kokos

5 volle dessertlepels poedersuiker

1 eetlepel sterke koffie

Patissier Pietro Ferrero is een slimme koekenbakker. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gaat Italië gebukt onder een cacaotekort. Aan hazelnoten is in de Piemonte geen gebrek. Daarmee ontwikkelt Ferrero (1898-1949) een broodbeleg waarin een klein beetje cacao, veel boter, suiker en melk zit. Deze Supercrema Gianduja is de voorloper van Nutella. Inmiddels wordt die verkocht in 75 landen, waaronder de VS. In reclames stuiteren de hazelnoten je om de oren, vergezeld van liters (magere) melk en een vleugje cacao. Gezond toch? Familiebedrijf Ferrero is uitgegroeid tot multinational.

In november 2012 keert echter het tij. Athena Hohenberg uit San Diego, moeder van een 4-jarige, klaagt de zoetgigant aan wegens misleiding. Waarom? Op het moment dat vrienden haar vertellen dat één boterham met Nutella het equivalent is van - pak 'em beet - een Marsreep, leest ze de ingrediëntendeclaratie op de verpakking. Hoe is het mogelijk dat de pasta in tv-reclames wordt gepresenteerd als gezond beleg, ('smeer het op een volkorenboterham') terwijl het in werkelijkheid bol staat van vet en suiker?

Tot ieders verrassing schikt Ferrero onmiddellijk, betaalt 2,2 miljoen euro en verandert de reclames. Nu verkondigt een blije vrouwenstem in een tv-spotje dat de ingrediënten natuurlijk zijn. Nog even en er staat biologisch op het potje.

Raar eigenlijk dat dit soort bedrijven blijft vasthouden aan de oude zoete koek, terwijl consumenten zelf aan het innoveren slaan. Tegenwoordig gooien veganisten zelfs zwarte bonen in de strijd en verwerken die in chocoladekoek. Smaakt dat? Ja, verdomd. Zo gek is dat niet, witte bonen doen al decennialang keurig dienst als nep-amandelspijs.

Werk als het om zoetigheid gaat efficiënt en schoon. Zet de ingrediënten klaar. Bedek een ovenplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eieren schuimig. Pureer de bonen. Smelt intussen de chocolade au bain marie. Doe de bloem bij de bonen, voeg een zakje bakpoeder toe. Meng met de eieren, mix, doe er een snuf zout bij. Voeg de boter en de vanille bij de chocolade en roer goed. Zet het vuur uit. Doe dan de hazelnoten, kokos, suiker en koffie bij het mengsel. Klop tot een dikke massa. Maak met behulp van twee dessertlepels mooie vormpjes op de bakplaat, in rijen van drie. Ik heb ze in drie etappes gebakken, steeds gedurende 15 minuten op 200 graden. Zoet en zeer verzadigend.

undefined

Meer over