Boomwetenschapper Valerie Trouet wint Jan Wolkers Prijs 2020

De Jan Wolkersprijs 2020 voor ‘Het beste natuurboek van het jaar’ is gewonnen door de Vlaamse boomwetenschapper Valerie Trouet, voor haar boek Wat bomen ons vertellen (Uitgeverij Lannoo). In dat boek beschrijft Trouet wat er valt af te lezen uit jaarringen van bomen. De jury noemt Trouet ‘een begaafd auteur en een groot verteller’.

Redactie
Winnaar van de Jan Wolkersprijs 2020: Valerie Trouet, Wat bomen ons vertellen. Beeld
Winnaar van de Jan Wolkersprijs 2020: Valerie Trouet, Wat bomen ons vertellen.

De winnaar van deze achtste editie werd zondagmorgen bekendgemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels (NPO Radio 1). De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek.

In haar boek beschrijft Trouet, als dendrochronoloog werkzaam aan de universiteit van Arizona, onder meer hoe onderzoek aan jaarringen kan bijdragen over kennis van het verleden. Zo valt de echtheid van oude meesterwerken uit de schilderkunst mede te bepalen door het hout van de panelen te bekijken. Aan de jaarringen van het hout valt heel exact de leeftijd van het hout vast te stellen. Ook biedt jaarringonderzoek inzicht in de gevolgen van klimaatverandering van vele eeuwen geleden. Op basis van die inzichten stelt Trouet in haar boek dat de huidige opwarming van de aarde desastreus is voor de planeet.

Trouet noemt in haar boek de huidige klimaatverandering ‘de belangrijkste vijand die we moeten verslaan om het welzijn van de mens te garanderen’. Ze pleit daarbij voor meer samenwerking van dendrochronologen met vertegenwoordigers van andere disciplines, waaronder boswachters, ecologen, biochemici en beleidsmakers. ‘Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid bezitten we, dankzij eeuwen van wetenschappelijke ontdekkingen en onderzoeken, voorkennis over de klimaatveranderingen die ons te wachten staan. We kunnen dankzij de jaarringen niet alleen beter begrijpen hoe oude samenlevingen met onverwachte klimaatveranderingen zijn omgegaan. De verhalen die jaarringen ons vertellen - fluisterend en schreeuwend - kunnen ons inspireren inventieve manieren te bedenken om de ernstigste gevolgen ervan te verzachten en te beïnvloeden.’

Andere kanshebbers voor de Jan Wolkers Prijs waren dit jaar Berichten uit de vallei (Stefan Brijs), Stadsflora van de Lage Landen (Ton Denters), Caspar loopt (Caspar Janssen) en Wat zingt daar? (Dick de Vos). De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. In de jury zitten Daniel Gulpers (Vroege Vogels), Allard Stapel (WNF), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Karina Wolkers, de weduwe van schrijver en natuurliefhebber Jan Wolkers.

Eerdere jaren werd de prijs gewonnen door onder anderen Simon van der Geest, Remco Daalder, Menno Schilthuizen en Marente de Moor. In 2017 reikte de jury een speciale oeuvreprijs uit aan schrijver Koos van Zomeren.

Eerder dit jaar interviewde de Volkskrant Valerie Trouet over haar boek. ‘Met mijn boek wil ik laten zien dat dit zowel interessante als spannende tijden zijn om wetenschapper te zijn.’

En: Het natuurboek rukt op. Waar komt die trend vandaan?

Meer over