NieuwsDemocratische kandidaten

Booker stapt uit Democratische race, ‘linkse’ Sanders bezig aan flinke opmars

Terwijl de eerste voorverkiezing in Iowa snel dichterbij komt, geeft opnieuw een Democratische presidentskandidaat de strijd op. De gematigde senator Cory Booker stapte maandag uit de race. Van de ooit 24 kandidaten zijn er nu nog twaalf over die president Trump van een herverkiezing willen afhouden.

Senator Cory Booker met zijn vriendin, Hollywood-actrice Rosario Dawson.Beeld REUTERS

Het uitvallen van Booker, ooit omschreven als een van de nieuwe sterren van de Democraten, komt op een moment dat zijn progressieve collega Bernie Sanders bezig is aan een opvallende opmars. Sanders, die de laatste maanden voorbij werd gestreefd door de eveneens ‘linkse’ senator Elizabeth Warren, is volgens een laatste peiling nu een van de twee favorieten in Iowa.

De voorverkiezing in Iowa op 3 februari is de start van de strijd om de Democratische kandidatuur. De peilingen bevestigen dat de Democratische strijd is uitgelopen op een race tussen slechts vier kandidaten: Biden, Sanders, Warren en de burgemeester van het kleine stadje South Bend, Pete Buttigieg. In een gemiddelde van diverse peilingen, komen Sanders en Biden in Iowa op rond de 20 procent, gevolgd door Buttigieg met bijna 19 procent en Warren die 16 procent scoort.

De peilingen worden sinds januari serieuzer genomen omdat ze gelden als een goede graadmeter voor de stemming onder de Democratische kiezers. Vorig jaar gingen ze nog alle kanten op, waarbij steeds weer een andere kandidaat boven kwam drijven als de grote favoriet. Traditioneel beginnen de kiezers in een voorverkiezingsjaar pas vanaf januari goed aandacht te besteden aan de strijd. Ook vallen dan kandidaten af die slecht scoren in de peilingen.

Senator Bernie Sanders zaterdag op campagne in Iowa. Hij kan, net als in 2016, weer uitgroeien tot een van de belangrijkste Democratische presidentskandidaten.Beeld AP

Mogelijk vicepresidentskandidaat

Dat Booker nu de strijd opgeeft, komt dan ook niet als een verrassing. De jonge senator moest met lede ogen aanzien hoe zijn boodschap van eenheid en verzoening niet aansloeg. Terwijl met name Biden, Sanders en Warren president Trump flink bekritiseerden, propageerde Booker ‘radicale liefde’ in het gevecht tegen de president. De Democratische kiezers zijn nu vooral op zoek naar een kandidaat die Trump kan verslaan en Booker zagen zij niet als de persoon die dat ging doen.

De zwarte senator bungelde steeds onderaan de peilingen, zo rond de 2 procent. Door deze slechte score kwalificeerde hij zich ook niet voor de laatste Democratische debatten. Hierdoor was Booker steeds minder in het nieuws en had hij moeite om geld te werven voor zijn campagne. De afgelopen weken leverde de senator kritiek op de partij. De strenge kwalificatieregels voor de debatten – kandidaten moeten een bepaald percentage halen in de peilingen – zouden in zijn ogen nadelig zijn voor kandidaten uit minderheidsgroepen.

Door het wegvallen van Booker is het Democratische veld nu bijna geheel wit. Alleen Andrew Yang, een Chinese Amerikaan, en de zwarte oud-gouverneur Deval Patrick weten nog stand te houden. Begin dit jaar week moest ook de enige latino-kandidaat, oud-minister Julian Castro, de strijd opgeven. Eind vorig jaar beëindigde de zwarte senator Kamala Harris, die in het begin van de strijd nog hoge ogen gooide, haar campagne vanwege geldgebrek. Booker en Harris worden wel gezien als potentiële vicepresidentskandidaat, onder andere voor Joe Biden.

Voormalig vicepresident Biden praat met aanhangers tijdens een campagnebijeenkomst in Las Vegas in Nevada.Beeld AP

Democratische vete?

De opmars van Sanders biedt de senator wederom de mogelijkheid om net als in 2016 uit te groeien tot de belangrijkste tegenstander van de gedoodverfde Democratische presidentskandidaat. Was dat in 2016 Hillary Clinton, nu is dat Biden. Wint Sanders Iowa, dan zal het hem ‘momentum’ geven in de strijd om de volgende staten. In New Hampshire, de tweede staat die stemt, gaat hij al maanden aan kop. Tegen die tijd zullen opnieuw enkele concurrenten de strijd hebben opgegeven.

In de staten die na New Hampshire volgen, is Biden echter de grote favoriet. De voormalige vicepresident profiteert dan van de forse steun die hij geniet onder met name de zwarte- en latinokiezers, zoals South Carolina en Nevada. Sanders kan alleen uitgroeien tot een geduchte concurrent van Biden als hij de progressieve aanhang van Warren voor zich weet te winnen.

De stijging van Sanders in de peilingen, die ten koste gaat van senator Warren, is ook Trump opgevallen. ‘Zie ik het begin van een vete?’, vroeg de president zich in een tweet af. Beide progressieve senatoren weigeren echter elkaar te bekritiseren. Het wegvallen van Booker vond Trump geen groot gemis. ‘Ik kan nu vannacht rustig slapen’, aldus de president op sarcastische toon. ‘Ik was zóóó bezorgd dat ik ooit met hem de strijd moest aangaan!’ 

Meer over