Boogerd ziet weer een concurrent wegvallen

De wielerploeg van een Franse levensmiddelenketen haalt het lekkers van ver. Casino-ploegleider Lavenu moest dinsdag Parijs-Nice zonder kopman vervolgen (de Kazach Vinokourov kwam in de slotfase van de maandagetappe ten val en bleek zijn schouderblad te hebben gebroken) maar aan het eind van de dag kon er toch gelachen worden:...

De derde etappe van Parijs-Nice bracht het peloton eindelijk de vriendelijke temperatuur waaraan de bijnaam van de koers herinnert. Het deed de renners besluiten het kalmpjes aan te doen door het Bourgondische land. Versneld werd er alleen bij de twee tussensprints, beiden gewonnen door de Australiër O'Grady die dankzij deze bonificaties de leiderstrui van de Belg Tsjmil overnam.

Het bestand van dinsdag kwam de Raboploeg, de couppleger van de dag tevoren, meer dan goed uit. Geen ziektes of blessures oplopen en de krachten sparen voor het tweede deel van de week, zo luidt het parool bij de Nederlandse formatie die in kopman Boogerd een grote kanshebber heeft voor de eindzege.

Twintig jaar geleden werd de opgewaardeerde rittenkoers (er moet de komende dagen 120 kilometer geklommen worden) voor het laatst door een Nederlander gewonnen: Joop Zoetemelk. Bij de start in Parijs gaf Boogerd nog aan 'op een plaats bij de eerste drie' te mikken, maar na het machtsvertoon van zijn ploeg in de etappe van maandag ligt de ambitie hoger.

Eén grote rivaal voor de eindzege raakte Boogerd gisteren, of liever maandag, definitief kwijt. Vinokourov verscheen in Sens niet aan de start en is voorlopig anderhalve maand uit competitie. De 25-jarige Kazach is een supertalent, debuteerde vorig seizoen bij de cross met overwinningen in onder meer de Vierdaagse van Duinkerken en de Tour de l'Oise, en schreef nog vorige week de Ronde van Valencia op zijn naam.

Het 'vuiltje' van maandag (zeven renners in de kopgroep van tien en toch ging de dagzege naar een ander) probeerden Boogerd en de zijnen gisterenmiddag in Nevers weg te poetsen door in de slotfase bijna de sprintersploegen te verrassen. Leon van Bon sprong in de laatste kilometers weg met twee collegavluchters maar hij werd op 200 meter van de finishlijn bijgehaald door het jagende peloton.

Dat was vooral de verdienste van de Nederlandse Mapei-renner Van Heeswijk (vorig jaar nog ploeggenoot van Van Bon) die zich vervolgens vertwijfeld afvroeg waar 'Tom' toch was gebleven: Tom Steels, de snelste finisher van het peloton, had zich laten insluiten en kon op de Boulevard Maréchal Leclerc niet meesprinten om de zege.

Meer over