Boogerd is na Parijs-Nice nieuwe patron in peloton

Op de erelijst van Parijs - Nice staan alleen maar renners van naam die nadien grotere wielerrondes of klassiekers wonnen....

De 26-jarige Boogerd dankte de eindzege mede aan het collectief sterke optreden van zijn Raboploeg. Die legde precies een week geleden het fundament voor de eindzege met een massale ontsnapping. Belangrijkste slachtoffer daarvan, hij kreeg op het belissende moment een lekke band, was de Belg Vandenbroucke, de winnaar van vorig jaar. Van andere renners had Boogerd afgelopen week weinig te duchten.

Boogerd beheerste de achtdaagse wedstrijd zonder één etappewinst. In de lastigste opgave, de bergrit van zaterdag, beperkte hij zich tot het verdedigen van zijn positie. Een veel-winnaar is hij niet: een Touretappe, twee NK-titels en de eindzeges in de Catalaanse Week en Parijs - Nice zijn de grote overwinningen in zes jaar professioneel fietsen.

De palmares is (nog) bescheiden, Boogerd behoort wel tot de wereldtop. De nummer vijf van de UCI-ranglijst: 'Of nu de vette jaren aanbreken weet ik niet.' Dat hij in het peloton als een patron wordt beschouwd bewees hij door in de afsluitende rit, samen met Vandenbroucke, de ontsnapte Fransman Virenque terug te halen. Virenque, die een geslaagde rentree in de wielersport maakte, 'toonde geen respect', zo vond Boogerd, en met hem vrijwel het gehele peloton.

Meer over