Bonusmateriaal

Het besluit van Dreamworks om geen special features meer op hun dvd's te zetten heeft zo te zien geen navolging gevonden, de overige studio's lijken er juist steeds meer werk van te maken....

Een biopic is een biografie op film, een picbio is de biografie v n een film. Typisch voorbeeld: de bonusschijf bij The Godfather dvd-collection (Paramount Home Enter-tainment). Francis Ford Copolla legt openhartig uit hoe het drieluik tot stand kwam, we zien fragmenten van productiebesprekingen, repetities en van de screentests van Al Pacino, James Caan (getest voor Michael, de rol die naar Pacino zou gaan), Diane Keaton en Robert de Niro (ook afgekeurd als Michael maar later gecast als de jonge Vito). Ook komen we te weten hoe Brando against all odds de rol van de oude Vito kreeg en hoe de beroemde scène met het paardenhoofd gebaseerd werd op een leesfout die Copolla later pas ontdekte. Van de meeste deleted scenes op de schijf kun je je afvragen waarom ze niet alsnog zijn opgenomen, maar dat zou commercieel niet handig zijn: een aparte directors cut kan altijd nog.

Een voorbeeld van de Spreekbeurt in Doosje is de bonusschijf van Himalaya, (Homescreen Video, in 1999 genomineerd voor een Oscar als beste buitenlandse film). Regisseur en Himalaya-kenner Eric Valli verfilmde een legende uit de Dolpo-cultuur, een half-nomadische bergstam die jaarlijks zware bergtochten maakt om zout te ruilen voor graan en andersom. De film roept vragen op naar de achtergronden van dit bijzondere volk, de bijgevoegde special feature beantwoordt ze.

Type Sideshow zijn de extra's die vooral een voortzetting van de film vormen. Bij Kevin & Perry Go Large bijvoorbeeld, de bioscoopfilm die Harry Enfield baseerde op de pubertypetjes uit zijn tv-show, zijn de making-of, de set-interviews en de dansinstructie alleen maar een excuus voor nog meer briljant-melige humor, zodat je als de hoofdfilm voorbij is nog een uurtje kunt doorlachen (Dutch Film Works).

Meer over