NieuwsExtraatje

Bonus van 1.000 euro voor ondersteunend zorgpersoneel

Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden, krijgen een bonus van 1.000 euro netto. Volgens minister De Jonge heeft die bonus geen gevolgen voor zorg-, huur-, en kinderopvangtoeslagen.

Zorgmedewerksters op de intensive care van het HMC Westeinde ziekenhuis. Beeld ANP

Het kabinet trekt een bedrag van 800 miljoen euro uit, waarmee 800 duizend van deze bonussen worden uitbetaald. Het extraatje is niet bedoeld voor artsen, maar voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel. Het gaat om alle sectoren van de zorg: verpleeghuiszorg, ziekenhuiszorg, ambulancezorg, gehandicaptenzorg, revalidatiezorg, wijkverpleging, jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en andere zorgsectoren.

Een bonus voor het zorgpersoneel lag al enige tijd ter discussie in de Tweede Kamer, sinds het onafhankelijk Kamerlid Merel van Kooten-Arissen in maart een motie daarover indiende. Minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport): ‘Met deze bonus laten we vanuit de Tweede Kamer en het kabinet onze waardering zien.’

Selectie

De bonus moet worden aangevraagd door de werkgever. Het loket daarvoor gaat open rond 1 oktober, zo is de bedoeling. Volgens een woordvoerder van minister De Jonge van Volksgezondheid moeten de instellingen selecteren wie er voor de bonus in aanmerking komen. ‘Ik denk dat de boekhouder, voor wie er weinig is veranderd, niet in aanmerking komt. Maar iemand die de gesprekken heeft moeten voeren over de bezoekregeling in een instelling weer wel.’ Details moeten in de zomer nog worden uitgewerkt, ‘maar als een instelling al zijn werknemers zou aanmelden, zullen we toch wel even een gesprek met ze hebben’.

Vakbond NU91 zegt blij te zijn ‘dat die bonus er eindelijk is’, maar de vakbond blijft een structurele verhoging van de salarissen eisen. Soortgelijke bonussen zijn ook in andere landen uitgekeerd, en lagen dan volgens NU91 in dezelfde orde van grootte.

Niet uit te leggen

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) liet op Twitter weten dat de bonus geen gevolgen heeft voor het recht op zorg-, huur-, en kinderopvangtoeslag. Hoe dat precies zal werken is nog onduidelijk, want De Jonge en Van Rijn schrijven in een brief aan de Kamer juist dat het ‘technisch niet mogelijk is om er bij de uitvoering rekening mee te houden’. 

Eerder deze week werd al duidelijk dat de Belastingdienst geen uitzondering kan maken voor zorgmedewerkers die dit jaar door overwerk meer verdienen dan zij vooraf hebben opgegeven. Dat kan ertoe leiden dat zij recht hebben op minder toeslag dan zij nu ontvangen en dus achteraf geld terug moeten betalen. Voor de eenmalige bonus die zij dit najaar krijgen, geldt dit dus ook.

De oppositiepartijen PvdA en SP willen dat het kabinet zorgmedewerkers in dat geval compenseert. ‘Terecht krijgen mensen in de zorg een bonus voor het geweldige werk dat zij verricht hebben in de coronacrisis’, zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij vindt het ‘natuurlijk niet uit te leggen’ als zij dan daardoor hun toeslagen verliezen. ‘Een bonus moet ook echt een bonus zijn.’

Samen dienen zij hiertoe een voorstel in bij het debat over de corona-aanpak in de Tweede Kamer. ‘Het is natuurlijk onbestaanbaar dat dit de uitkomst is’, zegt SP-leider Lilian Marijnissen daarover. ‘Het kabinet heeft nog wel even de tijd, dus ze moeten de tijd gewoon gebruiken om een oplossing te vinden hiervoor.’

Ook de VVD wil dat het kabinet in actie komt om deze ‘hele pijnlijke consequentie die niet wenselijk is’ te voorkomen. Maar Kamerlid Hayke Veldman van de grootste regeringspartij begrijpt wel dat een oplossing niet zomaar is gevonden.

Meer over