Bono's 'Spider-Man' blijkt blessuregevoelig

amsterdam -Jongen Valt Uit De Lucht, zo luidt de vertaalde titel van een van de liedjes die Bono en The Edge van U2 schreven voor de Broadway-musical Spider-Man: Turn Off the Dark. Wat er precies te zien is bij Boy Falls From The Sky blijft nog even onduidelijk, maar het moet een blessuregevoelig optreden zijn. De première is uitgesteld tot 7 februari 2011, omdat de actrice Natalie Mendoza (Spider-Woman) vorige week gewond raakte bij een repetitie. Wat er precies is voorgevallen houdt het productieteam binnenskamers, maar het had volgens een persverklaring te maken met een gebroken touw en iets dat uit de lucht was komen vallen.


Spider-Man, de musical, heeft veel pech. De premièredatum is al drie keer eerder uitgesteld. De eerste twee keer wegens problemen bij de fondsenwerving: de Broadway-show is omvangrijk en heeft een budget van 65 miljoen dollar. Dat is twee keer zo veel als de voorheen duurste aller Broadway-shows: Shrek, the Musical.


Bij de eerste serie try-outs voor Spider-Man, vanaf november dit jaar, kwamen artistieke problemen aan het licht. Broadway-volgers die zich als proefpubliek hadden aangemeld, schreven op hun blogs dat het verhaal nauwelijks te volgen was. Het scenario werd daarna aangepast, evenals de stunts. De ongelukkige publieke repetitie van vorige week moest vier keer worden gestaakt.


Bono en The Edge, die alle muziek voor Spider-Man schreven, waren tot afgelopen zondag op toernee in Australië. Maar, zo hebben ze inmiddels beloofd, het duo zal zich na de kerstdagen zo spoedig mogelijk bij de productie melden om zich meer met de uitvoering te kunnen bezighouden.


Al negen jaar werken de U2-mannen aan de musical over de superheld Spider-Man. Ze raakten geïnspireerd na de aanslagen op de Twin Towers, op 9 september 2001. In het Amerikaanse televisieprogramma Good Morning America zei Bono in september: 'Ik denk dat het ons zo interesseert omdat het een echt New Yorks verhaal is, en wij zijn nu eenmaal allemaal wanna-be New Yorkers. Het post- 9/11-idee dat iedereen een superheld kan worden, spreekt erg tot onze verbeelding.'


U2 houdt zich niet voor het eerst met superhelden bezig. In 1995 zong Bono Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me op de soundtrack van Batman Forever. In de musical Spider-Man speelt en zingt Reeve Carney, van de band Carney, de rol van Peter Parker.


Meer over