Bonnie Doets ( 39 ) wint Gouden Zwaan

De belangrijkste dansprijzen gingen dit weekend naar Groningen, Den Haag en Rotterdam. Maastricht streek met de eer van een interessante en goed georganiseerde 16de editie van de Nederlandse Dansdagen.

MAASTRICHT - 'Een publiekslieveling én een droom voor iedere choreograaf om mee te werken.' Met die woorden reikte choreograaf Ed Wubbe zondagmiddag tijdens een live-uitzending van NTR Podium in Maastricht de Gouden Zwaan uit aan danseres Bonnie Doets, twintig jaar 'ster en muze' van zijn gezelschap Scapino Ballet Rotterdam. De 39-jarige danseres, geboren in een Hilversumse muzikantenfamilie, werd geprezen om haar heldere bewegingen, recht door zee. 'Elke emotie krijgt de juiste lading.' Deze oeuvreprijs is géén afscheidsprijs: 'Bonnie is in full swing', aldus Wubbe.

Voor het eerst vond de uitreiking van de belangrijkste Nederlandse dansprijzen - de Zwanen - niet plaats tijden een gala-avond van de Nederlandse Dansdagen, maar tijdens een televisie-uitzending 's middags in de Timmerfabriek, gepresenteerd door Isolde Hallensleben. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) moest door de bezuinigingen medio september al het toneelgala fors versoberen; voor het dansgala werd een oplossing gezocht met de Nederlandse Dansdagen (traditiegetrouw gastheer van het prijzengala) en mediapartner NTR. Alle genomineerden (behalve Doets en de inmiddels wegbezuinigde Dansgroep Amsterdam) dansten live fragmenten uit genomineerde producties en geselecteerde dansrollen.

Club Guy & Roni uit Groningen ontving voor Midnight Rising uit handen van burgemeester Onno Hoes de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie: 'Explosieve dynamische dans die schijnbaar moeiteloos interacteert met de eclectische en enerverende muziek.' Club Guy & Roni, drie keer eerder genomineerd zonder verzilvering, liet daarmee nipt Samir Calixto/Korzo Producties met 4 Seasons achter zich, alsook WArd/waRD & Dansgroep Amsterdam met Domestica en David Dawson/Het Nationale Ballet met Ouverture.

Danser Medhi Walerski (34), boegbeeld van de topgroep van het Nederlands Dans Theater, kreeg de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie in de voorstelling School of Thought van Sol León en Paul Lightfoot. 'Hij is groter dan ooit, in dans én in rust, in beweging én in verstilling', aldus de jury. Andere genomineerden waren Francesco Curci van Conny Janssen Danst en Dunja Jocic van Club Guy & Roni.

Het wegvallen van de gala-avond ving de Nederlandse Dansdagen op met een zeldzame, gezamenlijke presentatie van de vier grote BIS-dansgezelschappen (uit de Basisinfrastructuur): NDT, het Nationale Ballet, Introdans en Scapino Ballet Rotterdam. Het programma was ietwat behoudend maar ook uniek: de Grote Vier op één podium. De rest van deze 16de editie van het jaarlijkse dansfestival liet een indrukwekkend en rijk programma zien, goed georganiseerd met bussen naar spannende, aan de rand van Maastricht gelegen locaties. Op zaterdag waren maar liefst acht voorstellingen achter elkaar te zien, waaronder mooie als We must be willing to let go van T.R.A.S.H., 4 Seasons van Samir Calixto en The Dry Piece van Keren Levi.

De laatste won de Dioraphte Dansprijs (5.000 euro).

Minder overtuigend was de première van Coffee and Cigarettes #3 van Alida Dors, gemaakt met het prijzengeld van de Prijs van De Nederlandse Dansdagen Maastricht 2012.

Haar opgepluste mix van hiphop en moderne dans door drie donkere vrouwen was een maatje te mager voor de immense decorfabriek. De live spelende celliste Mascha van Nieuwkerk voldeed wel als heerseres op een publiekstribune in de vorm van een piramide.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2013 (12.500 euro) gaat naar Guilio D'Anna. Deze opkomende Italiaanse choreograaf, opgeleid in Nederland, mag volgend jaar in Maastricht nieuw werk laten zien.

undefined

Meer over