'Bongo-bongoland' bezorgt rechtse Britse politicus relletje

LONDEN - Een Europarlementariër van de UK Independence Party is in opspraak geraakt door het gebruik van de term 'Bongo-bongo-land'. Godfrey Bloom refereerde daarmee aan landen die in zijn ogen ten onrechte Britse ontwikkelingshulp ontvangen. De partij beraadt zich over de politieke toekomst van deze 63-jarige 'kipper'.


Bloom, een econoom, had de term eind juli gebezigd tijdens een toespraak in Wordsley, een stadje in midden-Engeland. Hij sprak zijn zorgen uit over de besteding van ontwikkelingsgeld dat volgens zijn inlichtingen naar 'Bongo-bongoland' gaat, waar het zou worden besteed aan 'Ray-Ban'-zonnebrillen, appartementen in Parijs, Ferrari's en F18's'. De politiek-incorrecte retoriek, opgenomen op video, viel goed bij de aanwezigen. Een verslaggever van The Guardian bracht het naar buiten.


Op de BBC-radio verdedigde Bloom zich door te stellen dat hij slechts de mening van gewone mensen in de kantine van de rugby- en cricketclub weergaf. Bloom zei geen racist te zijn, eraan toevoegend dat hij een Poolse vrouw heeft, alsmede twee personeelsleden uit Kasjmir. Wanneer de partijleiding het verlangt, zal hij excuses aanbieden. 'Als ik iemand heb beledigd in Bongo-bongoland, dan zal ik een brief sturen aan de ambassadeur aan het hof van St James.'


Voor partijleider Nigel Farage komt het incident ongelegen. Hij wil de UKIP, volgens premier David Cameron een samenscholing van 'heimelijke racisten', vrijwaren van racisme, intolerantie en islamofobie. Onlangs bekritiseerde hij de anti-illegalencampagne van de regering. Op rijdende reclameborden werd illegalen opgeroepen zichzelf, op straffe van arrestatie, aan te geven. Een koranverbod, zoals bepleit door de PVV, vindt hij onzinnig.


Het is niet voor het eerst dat een Brits politicus de sarcastische term 'Bongo-bongoland' gebruikt. In 1985 was dit de benaming die de Conservatieve staatssecretaris van Werkgelegenheid Alan Clark gaf aan Nigeria. Dat gebeurde tijdens een vergadering. Een verontwaardigde ambtenaar informeerde de pers. Premier Thatcher gaf haar oogappel een standje, om hem korte tijd later de portefeuille Handelsbetrekkingen te geven.


Bloom heeft een lange staat van dienst wat betreft controverses. In het verleden heeft hij feministen, milieuactivisten en Oosteuropeanen geschoffeerd. Bloom is ooit uit het Europees parlement gezet nadat hij een nazi-slogan had geuit in de richting van voorzitter Martin Schulz. In de Wordsley-toespraak hield hij tevens een vurig pleidooi voor de doodstraf. Gisteren zei hij te verwachten dat de affaire hem meer stemmen zal opleveren dan kosten.

Meer over