Bondformule

The Peacemaker staat niet in de boeken als de doorbraak van George Clooney, maar het is wel één van de eerste films waarmee de acteur na jaren zijn ER-imago afschudde.

Voor The Peacemaker hebben regisseur Mimi Leder en de haren wellicht iets te veel naar de James Bond-films gekeken, maar wat zou het? De degelijke formule van de actiethriller leverde juist een onderhoudende film op, die op televisie prima overeind blijft. In het ontdooiende Rusland worden kernwapens, met een zwaar bewaakte trein op weg naar ontmanteling, op spectaculaire wijze gestolen. In Amerika hebben ze dat natuurlijk direct door en daar krijgen wetenschapper Nicole Kidman en ruwe bolster militair George Clooney de opdracht samen te werken om wereldleed te voorkomen, want de kernkoppen blijken op weg naar Iran. En eentje verdwijnt zelfs helemaal uit zicht. Het spoor leidt via een spectaculaire achtervolging in Wenen, Russische Kaukasusrepublieken en het door de burgeroorlog geplaagde Bosnië uiteindelijk naar New York, waar de op locatie gedraaide achtervolging te voet een gedenkwaardig hoogtepunt is. Aan de goede afloop hoeft niemand te twijfelen, spannend is het evengoed.

The Peacemaker (Mimi Leder, 1997)

Veronica, 20.30-23.00 uur.

Kruistocht in spijkerbroek

(Ben Sombogaart, 2006) Producent Kees Kasander en regisseur Sombogaart sprokkelden over de hele wereld 11 miljoen euro bij elkaar om de onverfilmbaar geachte Nederlandse jeugdklassieker van Thea Beckman te verfilmen. Het resultaat is een ietwat rommelig historisch spektakel waarin de makers vrijelijk met de bron omgingen, maar trouw bleven aan de kern. De computereffecten zijn ondermaats, maar de internationale cast - van de Brit Joe Flynn als hoofdrolspeler Dolf tot oudgedienden Emily Watson en Jan Decleir - speelt ijzersterk. Kasander en Sombogaart wonnen er het Gouden Kalf voor Beste Speelfilm mee. Twee jaar later ging de eveneens succesvolle musical van het Nationaal Jeugd Musical Theater in première, die tot begin 2010 in de Nederlandse theaters was te zien.

Nederland 3, 15.30-17.35 uur.

2012

(Roland Emmerich, 2009) Met zijn verfilming van het einde der tijden leverde rampenfilmspecialist Roland Emmerich naar eigen zeggen zijn laatste bijdrage aan het genre dat hij met Independence Day (1996), Godzilla (1998) en The Day After Tomorrow (2004) tot miljoenenverslindende hoogte stuwde. 2012 laat zich kijken als zijn hoogsteigen afscheidscadeau: de totale destructie van de aarde, waarbij Emmerich complete continenten in de grond laat verdwijnen, werd zelden zo spectaculair opgediend. De regisseur houdt daarbij geen enkele maat; de matig gespeelde bijverhaaltjes over eenlingen die vechten voor familie en de liefde leiden enkel af van het spektakel.

RTL 4, 20.30-23.30 uur.

undefined

Meer over