Bonden staken tegen fusie Franse energiebedrijven

De druk op de Franse regering om de fusie tussen de energiebedrijven Suez en Gaz de France (GDF) af te blazen, neemt toe....

De omstreden bundeling van de twee energiebedrijven werd in februari aangekondigd door de Franse regering. Die wil zo voorkomen dat energiebedrijf Suez wordt ingelijfd door het Italiaanse Enel. Behalve de drie vakbonden zijn ook veel politici tegen het plan. Premier De Villepin vindt niet alleen de socialistische oppositie op zijn weg, maar ook diverse leden van zijn eigen partij UMP.

De bonden zijn bang dat de regering door de fusieplannen geen invloed meer kan uitoefenen op de gasprijzen. Verder vrezen ze dat de publieke dienstverlening van GDF in het gedrang komt. Premier De Villepin had gehoopt de omstreden samenvoeging nog voor de zomer door het parlement te loodsen. In dat geval zou de deal nog voor het eind van dit jaar rond kunnen zijn. De kans bestaat echter dat de zaak pas in het najaar in stemming komt.

Ook de voorstanders van de fusie zetten de premier onder druk. Zondag waarschuwde Suez-topman Gerard Mestrallet regering en parlement haast te maken met de samenvoeging. Gebeurt dat niet, dan zal zijn bedrijf proberen langs andere wegen een vijandige overname af te wenden. Behalve de politiek zitten ook de Franse vakbonden in deze kwestie niet op een lijn. Een vierde vakbond (CFDT) heeft besloten dinsdag niet te doen aan de stakingsactie. De bond ziet de voorgenomen fusie als probaat middel om Suez als overnamedoelwit te beschermen.

Om de fusie met Suez mogelijk te maken moet het aandeel van de staat in GDF verder worden afgebouwd. Als dat gebeurt, handelt de regering echter in strijd met eerdere beloften. De privatisering van het gasbedrijf werd enige tijd geleden in gang gezet en de Franse staat heeft nu nog een belang van 70 procent in de onderneming.

Meer over