Bonden roepen leden op tot staking in haven van Amsterdam

De Vervoersbonden FNV en CNV hebben maandag hun leden opgeroepen om vanaf dinsdagmorgen half acht het werk in de Amsterdamse haven neer te leggen....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

In een vergadering maandagavond, waar enkele honderden Amsterdamse havenarbeiders aanwezig waren, vroegen de bonden om solidariteit met de 315 werknemers van de failliete havenpool. De staking is het gevolg van het vastgelopen overleg met de werkgevers.

Een gesprek over de redding van de havenpool - een soort uitzendbureau voor havenpersoneel - liep gisteren op niets uit. Daarop besloten de bonden hun leden op te roepen te staken. Het personeel van de havenpool legde maandagmiddag al het werk neer.

De Amsterdamse havenpool ging enkele weken geleden failliet omdat er te weinig werk was voor de oproepkrachten. In tegenstelling tot een normaal uitzendbureau worden de werknemers doorbetaald als er geen werk is.

De werkgevers in de haven weigeren de tarieven voor het te 'lenen' personeel van de havenpool te verhogen. De Vervoersbond FNV, die dat eiste, vindt dat hogere tarieven nodig zijn om een doorstart van de pool mogelijk te maken.

Werkgeversonderhandelaar A. van Idsinga vindt die eis niet reëel.

Van Idsinga: 'De kosten van de havenpool zouden in relatie tot het personeel in vaste dienst te hoog worden. Wij vinden een pool belangrijk, maar een te kostbare pool is niet levensvatbaar en niet goed voor de Amsterdamse haven.'

De Vervoersbond FNV is teleurgesteld over de weigering van de werkgevers. 'Het was vandaag een herhaling van zetten', aldus bestuurder T. Koningh. Volgens de bond hebben niet alleen de havenpoolers belang bij de actie, maar ook de zes- tot zevenhonderd werknemers met een vaste baan. Een goede havenpool voorkomt dat de arbeidsvoorwaarden van het vaste personeel onder druk komen te staan, vindt de bond.

Volgens Van Idsinga hebben de werkgevers er alles aan gedaan hebben de pool nieuw leven in te blazen. 'We hebben alles doorgerekend en de bonden tarieven voorgelegd.' Maar er zit te veel ruimte tussen wat de bonden willen en wat de werkgevers economisch verantwoord vinden, zegt Van Idsinga. Bonden en werkgevers hebben geen afspraak gemaakt voor een nieuw gesprek.

Meer over