Bonden leggen zich neer bij alcoholverbod marine

De militaire vakbonden leggen zich neer bij het verbod op alcoholgebruik bij de marine. Voorzitter Wim van den Burg van de AFMP is het niet eens met de maatregel, maar heeft er begrip voor....

ANP

Hij zei dat woensdag na constructief en positief overleg van de bonden met de commandant zeestrijdkrachten, viceadmiraal Jan Willem Kelder. Die zag zich geconfronteerd met zeven incidenten in veertien dagen. Pikant is dat dit alles gebeurde na waarschuwingen door de defensietop. Die gingen uit na verschijning van een rapport van de commissie-Staal over wangedrag bij de strijdkrachten.

Een totaal verbod geldt voor het korps mariniers vanaf het moment dat zij op oefening zijn totdat zij terugkeren in Nederland. Het andere marinepersoneel mag op zee niet meer drinken. Nu mochten zij maximaal drie biertjes nemen als zij geen dienst hadden. Nieuwe richtlijnen komen er voor de tijd dat zij in de havens liggen.

Een drugsverbod bestaat al voor de hele krijgsmacht. Voortaan worden de kasten van het marinepersoneel geïnspecteerd op drank en drugs. Verder komen er meer instrumenten om het verbod te handhaven. De maatregel voor de marine geldt sinds afgelopen vrijdag en is tijdelijk. Vanwege de incidenten loopt Kelder vooruit op een nieuwe gedragscode, die commandant der strijdkrachten Dick Berlijn voorbereidt.

Volgens AFMP-voorzitter Van den Burg begrijpt het defensiepersoneel de maatregel niet en ziet dat het als een collectieve straf voor misdragingen van een klein aantal mensen. Hij ziet liever dat er draagvlak wordt gecreëerd voor gematigd alcoholgebruik en dat mensen die zich misdragen hard worden aangepakt.

De bonden waren verder flink geïrriteerd omdat zij niet vooraf waren ingelicht door defensie, terwijl zij juist een betere communicatie hadden afgesproken.

Meer over