Bonden boos over beloning topman Heineken

AMSTERDAM - De bonden zijn boos over de beloning van Heineken-baas Jean-Francois van Boxmeer. De Belg ontvangt naast een salarisverhoging van bijna 10 procent diverse bonussen, waaronder een 'aanblijfbonus' van 1,5 miljoen euro. Volgens de bonden staan de cao-onderhandelingen die volgende maand beginnen daarmee meteen onder druk.

'Dit is zó onbegrijpelijk. Dit is egostreling van de baas, niks anders', zegt bestuurder Gert-Jan den Besten van CNV Vakmensen. Hij stond op het punt zijn voorstellen voor een nieuwe cao bij Heineken in te dienen. 'Daar komt nu een alineaatje bij.'

Volgens FNV Bondgenoten is de beloning van Van Boxmeer buitenproportioneel. 'Het lijkt wel alsof alle maatschappelijke debatten aan Heineken voorbij gaan. Twee jaar geleden waren de bonussen ook al een struikelblok. Heineken zou zich toen matigen, maar nu gaat het weer mis. Treurig', zegt bestuurder Erik de Vries. De FNV wil nu voor de vier tot vijfduizend werknemers van Heineken in Nederland ook een aanblijfbonus, naast een vergelijkbare salarisverhoging.

Van Boxmeer ontving vorig jaar een basissalaris van 1,05 miljoen euro, dat dit jaar wordt verhoogd naar 1,15 miljoen. Naast de aanblijfbonus van 1,5 miljoen euro krijgt de Heineken-baas ook een eenmalige bonus van 2,5 miljoen euro voor de overname van Asia Pacific Breweries (APB). Inclusief diverse andere bonussen in aandelen komt de totale beloning uit op ruim 8 miljoen euro. Volgens de commissarissen was de overname een 'mijlpaal' voor Heineken en is een extra bonus verdiend. Het bedrijf wijst erop dat Van Boxmeer de bonussen pas over vijf jaar definitief in contanten kan omzetten.

CNV Vakmensen is niet overtuigd. De bond zet in op 2,5 procent loonsverhoging. 'Zodat de werknemers de inflatie kunnen compenseren in de huishoudportemonnee. Dat is echt andere koek dan deze investering in de bestuursvoorzitter', zegt bestuurder Den Besten. 'Dit soort beloning geeft topmannen het idee van onoverwinnelijkheid. Dat leidt tot riskant ondernemersgedrag, en is ook onnodig. Als een bestuurder écht het raspaard is waarvoor hij wordt aangezien, wordt de wedstrijd ook wel gewonnen zonder extra haver.'

undefined

Meer over