Bon Dieu!*

Deze film blijft binnen de veilige grenzen van zijn eigen stereotypen.

BEREND JAN BOCKTING

KOMEDIE

Regie Philippe de Chauveron

In 14 zalen

Het gezicht van Claude Verneuil, gegoede Franse vader van vier mooie roomblanke dochters, zakt tijdens de openingssequentie van Bon Dieu! steeds verder in de stand 'wat heb ik nou aan mijn fiets hangen', als zijn vier dochters achtereenvolgens met een Arabier, een Jood, een Chinees en een Afrikaan komen aanzetten.

In de slipstream van de ongekend succesvolle film Intouchables (blanke rijke invalide Fransman huurt donkere quasi-ruige doch charmante banlieujongen als assistent - beiden leren van elkaars verschillen) borduurt de Franse filmhit Bon Dieu! (voluit: Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?) voort op de high concept-formule waarin culturele clichés tegenover elkaar worden uitgespeeld.

Bon Dieu! lijkt iets te willen zeggen over xenofobie in het oude Frankrijk waarvan een deel van de inwoners zich afvraagt hoe zich te verhouden ten opzichte van nieuwe culturen, maar blijft binnen de veilige grenzen van zijn eigen stereotypen, op de maat van ludieke pianodeuntjes.

Doordat de benadering zo van de werkelijkheid is losgezongen, betekenen de onvermijdelijke verbroedering en het wederzijds begrip uiteindelijk niets.

undefined

Meer over