Bommen raken kwetsbare beurzen

Exact tweealf jaar nadat twee vliegtuigen zich in de torens van het World Trade Center in New York boorden, was donderdag het Madrileense treinverkeer doelwit van geconeerde aanslagen....

De Amerikaanse beurzen openden donderdagmiddag zelfs met winst. Pas toen de aanwijzingen sterker werden dat de aanslagen in Madrid niet het werk waren van de ETA, maar van Al Qa'ida, gingen ook in New York de seinen op rood.

De aanslagen raakten een financi wereld die er al niet florissant bij stond. De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett had in zijn jaarlijkse nieuwsbrief al gemeld dat hij momenteel geen aantrekkelijke beleggingen kan ontdekken. Zowel aandelen als obligaties zijn in de ogen van Buffett na Bill Gates van Microsoft de rijkste man ter wereld te duur. Een grote Nederlandse belegger is het met Buffett eens. John de Mol verkocht het grootste deel van zijn aandelen in telecombedrijf Versatel. Kennelijk ziet de mediatycoon het aandeel in de nabije toekomst niet verder meer oplopen.

Op de aandelenmarkten is de twijfel onder beleggers duidelijk te zien. De beursgraadmeters van de westerse wereld stonden deze week onder druk, nadat ze in de voorafgaande maanden kalm op waren gelopen. De Nederlandse AEX daalde van ruim 360 tot onder de 340 punten.

Beter gaat het het mag zo langzamerhand geen verrassing meer heten in de Oostaziatische landen. De Chinese economie bleek in februari bijna met een kwart te zijn gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De regering vreest voor oververhitting en China is momenteel het enige land ter wereld dat streeft naar minder economische groei.

Kom er maar eens om in Nederland anno 2004. Het kabinet broedt op nieuwe bezuinigingen, om de 3-procentsnorm van het Europese Stabiliteitspact niet te overschrijden.

De maatschappelijke weerstand begint toe te nemen. Deze week keerde Bert Heemskerk, de bestuursvoorzitter van de Rabobank, zich openlijk tegen nieuwe bezuinigingen. Volgens Heemskerk moet het kabinet geen maatregelen doorvoeren die ten koste gaan van de koopkracht. Desnoods maar een jaartje een hoger begrotingstekort, vindt Heemskerk.

Met de Rabobank zelf gaat het overigens prima. De winst over 2003 was 12 procent hoger dan een jaar eerder, en voor 2004 verwacht de coatie weer een winststijging. Ook twee andere financi dienstverleners lijken niet veel last te hebben van de economische tegenwind: zowel verzekeraar Aegon als bank en verzekeraar Fortis maakten deze week hogere winsten bekend.

Meer over