Bommen in metro Londen ontploften bijna gelijktijdig

De bommen in de Londense metro ontploften bijna gelijktijdig. Dat maakte de politie van de Britse hoofdstad zaterdag bekend. De afgelopen dagen gingen de autoriteiten er steeds vanuit dat er bijna een half uur tussen de explosies zat. ‘Het was boem, boem, boem, zeer dicht op elkaar...’..

ANP

De springladingen gingen ‘vrijwel tegelijkertijd af’ om 08.50 uur, maakte politiechef Brian Paddick bekend. De eerste explosie was bij Aldgate, daarna volgden ontploffingen bij Edgware Road en King's Cross. De aanslagen hadden in een tijdsbestek van vijftig seconden plaats.

‘Het was boem, boem, boem, zeer dicht op elkaar’, aldus directeur Tim O'Toole van de Underground. De vierde bom op bus 30 explodeerde om 09.47 uur op Tavistock Square. Het dodental staat op 49 en zevenhonderd mensen raakten gewond. Circa 25 mensen worden vermist, meldde de BBC.

De synchronisatie kan er op wijzen dat ze met een tijdsklok tot ontploffing werden gebracht, maar andere methoden worden niet uitgesloten. ‘Wij houden alle opties open’, zei Paddick. Volgens de nummer drie van Scotland Yard waren de bommen professioneel en niet zelfgemaakt.

De berging van de laatste slachtoffers uit de metrobuis tussen stations King's Cross en Russell Square verloopt moeizaam door stof en instortingsgevaar. Andy Trotter van de Transportpolitie sprak van een ‘grote uitdaging’. De politie weet niet hoeveel lichamen nog in de rijtuigen zitten.

Tot dusverre is nog geen enkel slachtoffer formeel geïdentificeerd. Dat proces is zaterdag begonnen en de politie waarschuwde dat de identificatie weken in beslag kan nemen. In de ziekenhuizen liggen nog 69 gewonden van wie vijftien in kritieke toestand verkeren.

Paddick ontkende dat er ‘een specifieke persoon’ wordt gezocht in verband met de aanslagen. Britse kranten berichtten dat de politie op zoek zou zijn naar een Marokkaanse geestelijke en daarbij andere landen om hulp heeft gevraagd. Het zou gaan om Mohammed al-Garbuzi.

Volgens The Independent woonde hij tot vorig jaar in Groot-Brittannië en is hij sindsdien spoorloos. Hij zou mogelijk in Frankrijk zijn. Al-Garbuzi is de leider van de Marokkaanse Islamitische Strijdgroep (GICM). Die groep wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in 2003 in Casablanca waarbij 45 doden vielen.

Marokko vroeg Londen verscheidene malen vergeefs om de uitlevering van al-Garbuzi. Hij onderhoudt volgens Duitse en Franse inlichtingendiensten ook contacten met de Jordaniër al-Zarqawi, de leider van Al Qa'ida in Irak. Volgens de Spaanse politie had al-Garbuzi bovendien contact met de daders van de aanslagen vorig jaar in Madrid.

Intussen heeft voor de tweede keer een afdeling van Al Qa'ida het bloedbad in Londen opgeëist. De verklaring van de Europese Divisie van de Abu Hafs al-Masri Brigades stelt dat ‘een groep moedjahedien de hoofdstad van de ongelovigen’ heeft getroffen.

De groep schrijft verder ‘niet te zullen rusten voordat veiligheid wekelijkheid wordt in het land van islam en voor moslims in Irak, Afghanistan en Palestina’. Eerder eiste de tot nu toe onbekende Geheime Organisatie van Al Qa'ida Jihad in Europa de aanslagen op.

Premier Blair verklaarde in een gesprek met de BBC-radio dat de onderliggende oorzaken van terrorisme moeten worden aangepakt. Veiligheidsmaatregelen alleen kunnen terreurdaden nooit voorkomen, meent hij. De onderliggende redenen voor het terrorisme moeten ‘met wortel en tak’ worden uitgeroeid. Maar er moet ook een extra inspanning worden geleverd om een vrediger en rechtvaardiger Midden-Oosten te bereiken, zei hij.

Blair prees verder de ‘grote veerkracht’ die de bevolking heeft getoond. Hij is ervan overtuigd dat de Britten hun eigen levenswijze zullen voortzetten. Volgens hem zouden de terroristen winnen als de Btitten hun liberale instelling zouden opgeven. Donderdag worden in Groot-Brittannië de slachtoffers van de aanslagen met twee minuten stilte herdacht.

Meer over