Bombastkast

Nog drie keer het juiste woord vinden, dan maakt u kans op een begerenswaardig designmeubel uit de vorige eeuw. Waarnaar wij, met een expert in de arm, nog immer op zoek zijn. Kandidaat 4: een dressoir van Belgo Chrom, ontwerper onbekend.

MIRJAM BOSGRAAF en CAREL HELDER EN AIMÉE KIENE

Wie iets wil begrijpen van de vormgeving van deze kast van Belgische makelij, moet eerst iets weten over de geschiedenis van het Vlaamse interieur. Yolanda Chatzimarkos: 'Onze grootouders kochten zware eikenhouten meubels om hun huis mee in te richten. Dat deden ze op hun 20ste en ze hielden hetzelfde interieur tot ze stierven.' Dit dressoir is gemaakt in de jaren tachtig, op het moment dat de Vlamingen een iets meer verfijnde smaak begonnen te krijgen, maar nog steeds wel degelijke meubels wilden. Het mooiere materiaal, in dit geval koper, is vastgeschroefd op een houten frame. Er bestaan ook varianten met messing of metalen platen op hout.

Het dressoir heeft soft-touchdeurtjes (die opengaan als je ertegenaan duwt) en nadrukkelijk geen handvatten, dit is een 'strak ontwerp', dat Chatzimarkos verder nog omschrijft als 'chic' en 'iets bombastisch'. Volgens haar is het echt een item om je mee te onderscheiden: 'Er is weinig van te koop, dus ik ben elke keer blij als ik weer een origineel exemplaar aantref.' Het doet haar denken aan de nu weer populaire Hollywood Regency-stijl, de luxueuze, overdadige, warme en strakke interieurs uit de gouden dagen van Hollywood, gerepresenteerd door actrices als Rita Hayworth en Elizabeth Taylor. 'Dan zie ik dit dressoir voor me in een hoge ruimte, met twee chique gouden lampen erop. Door het te combineren met dure materialen als spiegel en chroom krijgt het iets opzichtigs, maar niet ordinair. Er kan ook hout bij, een veel warmer materiaal. Het heeft iets stijlvols en geraffineerds.'

De kast is gemaakt door de inmiddels failliete Vlaamse designmeubelenfabrikant Belgo Chrom, de ontwerper heeft Chatzimarkos niet kunnen achterhalen. Maar het doet haar enigszins denken aan de stijl van Willy Rizzo en Jean Charles, Franse jetset, jaren zeventig.

UITLEG

U noteert de letters die staan vóór de door u gegeven antwoorden. Van de zo verkregen 12 letters maakt u een woord. Na 6 afleveringen mailt u de 6 woorden naar: zomerquiz@volkskrant.nl. Inzenders van de juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op het vintagemeubelstuk dat de redactie kiest. Inzenden vóór woensdag 28 augustus. Uitslag: 2 september in V.

1. Jaren zeventiger wordt het niet, mensen. Lidtonende pantalon, androgyn broekpak, zilveren plateauzolen en dan dat gedurfde hemelsblauw. Maar. Wie zijn het?

P Sweet

R Slade

M Mud

F The Glitter Band

2. De bril die de mannen van de jongens scheidde. De Ray-Ban

E Balorama

C Wayfarer

U Aviator

W Outdoorsman

3. Kunst met oude lappies. Om precies te zijn: dit is 'Venus van de vodden' van Michelangelo Pistoletto (1967), die tot een nieuwe Italiaanse kunstbeweging hoorde.

A Onnodige kunst (arte inutile)

E Arme kunst (arte povera)

Y Adynamische kunst (arte adinamica)

Z Zelfreinigende kunst (arte pulizia)

4. 'In gelul kun je niet wonen.' Aan welk spijkerpak wordt deze uitspraak al decennialang ten onrechte* toegeschreven?

I Roel van Duijn

D Jan Schaefer

V Bram van der Lek

K J.J. Slauerhoff

*Het was: 'In geouwehoer kun je niet wonen.' Wat, toegegeven, inderdaad minder lekker bekt.

5. U weet het: als het geen meerkeuze is, gewoon de eerste letter opschrijven. Wat is het woord?

6. 'In het meer! Met een gewicht aan zijn voeten!' Het komt uit een strip. Hoe heet de hond in die strip?

7. Tja...

L Bolke

X Pooh

S Colargol

H Slingertje

8. 'Als ik hier in den vreemde lig / Met onder mij een mooie vrouw / Dan denk ik nog steeds rood, wit, blauw / Dan denk ik nog steeds rood, wit, blauw'. Tekst en zang:

R Jan

V Piet

P Joris

C Korneel

9. De balstoel, de vlinderstoel, de tulpstoel... allemaal klassiekers. En wat hebben we hier aan onze oude jongensfiets hangen?

G De klaproos

P De lotus

E De vleermuis

T De zwaan

10. Uit de begindagen van de Dolle Mina's, een sculptuur van Maja van Hall. Dat heeft een naam, natuurlijk.

A De schaamte voorbij

B Female Mystique

D Fear of Flying

O Sloofje

11. Rangen en standen in de seventies. Wie is het hoogst?

D Captain Peacock

T Major Gowen

M Captain James T. Kirk

B Captain Merrill Stubing

12. En hopla, nog een beroemde stoel. 'Een fauteuil moet de zitter beschermen', vond Pierre Paulin. Deze ontwierp hij voor het Nederlandse Artifort. Het is de

L Smile

T Duet

G Shell

N Ribbon

undefined

Meer over