NIEUWS

Bomaanslag bij rooms-katholieke kerk in Indonesië

Bij een bomaanslag in Indonesië zijn zondagochtend veertien gewonden gevallen. De aanslag vond plaats bij een kerk in Makassar, de grootste stad van het eiland Sulawesi. De Indonesische anti-terrorismecoördinator gaat uit van een terreurmotief.

De twee aanslagplegers slaagden er niet om de kerk binnen te komen. Ze werden tegengehouden door beveiligers, waarna één van de aanslagplegers zichzelf opblies.  Beeld AP
De twee aanslagplegers slaagden er niet om de kerk binnen te komen. Ze werden tegengehouden door beveiligers, waarna één van de aanslagplegers zichzelf opblies.Beeld AP

In de kerk waren veel gelovigen bijeengekomen voor de mis van Palmpasen, het begin van de Paasweek. De twee aanslagplegers slaagden echter niet om de kerk binnen te komen. Ze kwamen aan op de motor bij een zijpoort van het gebouw, vlak nadat de mis was afgelopen en de gelovigen naar buiten kwamen. Daar werden tegengehouden door beveiligers, waarna één van de aanslagplegers zichzelf opblies. Dat heeft de priester tegen Indonesische media gezegd. Er vielen voor zover bekend geen andere doden. Sommige van de gewonden zijn er slecht aan toe.

Er vinden vaker aanslagen plaats die de christelijke minderheid in het overwegend islamitische land als doelwit hebben. In 2018 doodde een groep zelfmoordterroristen ruim dertig mensen bij kerkdiensten in Soerabaja, de tweede stad van Indonesië. De dodelijkste islamitische terreuraanslag in de archipel vond plaats op het eiland Bali in 2002, waarbij meer dan tweehonderd mensen omkwamen, voor een groot deel toeristen.

Nieuwszender Al Jazeera schrijft dat de Indonesische regering de laatste jaren succes heeft weten te boeken tegen terreur, maar sinds kort neemt het geweld weer toe.

Meer over