Bom doodt journalist in Beiroet

De vooraanstaande Libanese journalist Samir Kassir, die te boek staat als een scherp criticus van Syrië, is donderdag bij een aanslag voor zijn huis in de wijk Ashrafiyyeh in Beiroet gedood....

Oppositieleiders wezen eveneens naar Syrië. Na crisisberaad eisten zij in een gezamenlijke verklaring het aftreden van de pro-Syrische president van Libanon, Emile Lahoud. De oppositie deed tevens een oproep aan alle Libanezen vandaag te staken, om te kunnen rouwen om de dood van Kassir.

De oppositie meent dat ondanks de terugtrekking van Syrische troepen uit Libanon en het recente aftreden van de pro-Syrische veiligheidschef van Libanon, nog altijd ‘helpers van hen’ in het land actief zijn. Damascus ontkende betrokken te zijn bij de aanslag op Kassir. In februari werd de oud-premier van Libanon, Rafik Hariri, gedood bij een aanslag. Zijn dood leidde tot massale demonstraties tegen de Syrische aanwezigheid in Libanon en vormde de aanzet tot de terugtrekking van Syrische troepen.

De zoon van Rafik Hariri, Saad Hariri, die de politieke lijn van zijn vader voortzet, zei gisteren dat de aanslagen op zijn vader en op Samir Kassir door dezelfde personen zijn beraamd. ‘God mag weten wat ons te wachten staat. Wij zullen niet bang zijn, wij willen onze vrijheid, wij willen onze onafhankelijkheid, wij willen onze soevereiniteit en niemand kan ons daarvan weerhouden’, sprak Saad Hariri voor het gebouw van an-Nahar, het dagblad waarvoor Samir Kassir werkzaam was.

President Lahoud deed een oproep aan het team van specialisten van de Verenigde Naties dat in Libanon aanwezig is om de moord op Hariri te onderzoeken om ook de moord op Kassir te onderzoeken. Die woorden werden door leden van de oppositiepartijen met cynisme begroet. ‘Zolang de kop van de slang nog in het presidentieel paleis zit, zullen de aanslagen doorgaan’, zei Walid Jumblatt, een van de oppositieleiders.

De gematigde pro-Syrische premier van Libanon, Najib Mikati, zei dat de aanslagen ‘de twee meest vitale elementen van de samenleving in gevaar brachten: veiligheid en vrijheid’. ‘We zullen niet toestaan dat deze pijlers worden aangetast’, zei Mikati.

Samir Kassir was een Palestijn die zich in Libanon had gevestigd. Na de moord op Hariri wierp Kassir zich op als een van de pleitbezorgers van het verzet tegen de Syrische aanwezigheid in Libanon.

Meer over