Bolt snelt naar zege op Powell in toprace

Beide Jamaicaanse sprintersgeplaatst voor de Spelen...

Van onze sportredactie

amsterdam Ze zijn bijna net zo zwaar als de Spelen zelf, de atletiektrials om een olympisch startbewijs af te dwingen. Het geldt vooral voor de beste sprinters en sprintsters ter wereld. In Jamaica (Kingston) en de VS (Eugene) zijn deze keiharde kwalificatiewedstrijden aan de gang. Alleen een notering in de topdrie levert een plaats in de ploeg voor Peking op.

De Jamaicaan Usain Bolt is in elk geval in grote vorm. Hij versloeg zaterdag met groot gemak zijn landgenoot en concurrent Asafa Powell in de finale van de 100 meter. De race in Kingston tussen de snelste twee mannen ter wereld werd gewonnen door wereldrecordhouder Bolt (9,72), in 9,85. Powell, wiens beste tijd op 9,74 staat, klokte 9,97. Michael Frater werd derde in 10,04.

Enkele duizenden kilometers verderop, in Eugene, gaf een derde kandidaat voor olympisch goud, Tyson Gay, zijn visitekaartje af. De wereldkampioen liep in de kwartfinales een persoonlijk record en de vierde tijd ooit: 9,77. In deze fase van de Amerikaanse trials was hij dus een sneller dan beide Jamaicaanse supersprinters zaterdag.

Gay had eerder op de dag nog een bijna fatale fout gemaakt in de series. De sprinter misrekende zich qua afstand tot de finishlijn en wist zich met 10,14 maar juist te kwalificeren voor de kwartfinales.

Zijn landgenote Allyson Felix, de regerend wereldkampioene op de 200 meter, mag zeker niet uitkomen op het korte sprintnummer in Peking. Zij werd in Eugene ‘slechts’ vijfde in 10,96. Ook Marshevet Hooker viel uit de boot. Ze had in de kwartfinales veel indruk gemaakt door, weliswaar geholpen door te veel wind (3,4 meter per seconde), met 10,76 de op vier na snelste tijd ooit te lopen. In de eindstrijd werd ze echter vierde.

De olympische tickets gingen naar Muna Lee, die het onderdeel won in 10,85, Torri Edwards en Laurun Williams, beiden 10,90.

Bij het kogelstoten voor de mannen vielen zich geen verrassingen. Reese Hoffa was een klasse apart met 22.10 meter, Christian Cantwell (21.71) werd tweede, Adam Nelson (20.89) derde. Alle drie Amerikanen zijn in Peking grote concurrenten van Rutger Smith.

Wereldkampioene Veronica Campbell komt in China niet uit op de 100 meter. De Jamaicaanse werd in 10,88 vierde in de finale in Kingston. Kerron Stewart (10,80), Shelly-Ann Fraser (10,85) en Sherone Simpson (10,87) pakten wel een startbewijs.

Meer over