Bolkestein treedt deze week niet af

VVD-leider Bolkestein zegt dat hij niet deze week al zal terugtreden als fractievoorzitter, zoals zijn fractie verwachtte. Er wordt weliswaar deze week een bijzondere fractievergadering belegd, maar volgens Bolkestein is het voorbarig om te denken dat die vergadering over de verkiezing van zijn opvolger gaat....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De VVD-leider antwoordde maandag op de vraag of hij voorlopig aanblijft: 'Dat kunt u uit mijn woorden afleiden.'

In de VVD-fractie werd ervan uitgegaan dat de extra fractievergadering, een 'unicum' volgens Kamerleden die ook de kabinetsformatie van 1994 hebben meegemaakt, het terugtreden van Bolkestein zou betekenen.

Vaststaat dat Bolkestein binnenkort zijn functie zal neerleggen om plaats te maken voor de huidige vice-premier Dijkstal. Bolkestein maakte de VVD groter dan ooit, is de langstzittende VVD-fractievoorzitter sinds Oud en staat op het punt de formatie van Paars II met succes af te ronden.

Toch zou zijn terugtreden nu niet bij alle VVD-Kamerleden goed vallen. Sommigen vinden dat hij het debat over de regeringsverklaring, dat waarschijnlijk na het zomerreces van de Tweede Kamer zal plaatsvinden, nog zelf moet voeren.

Meer over